Üzlet

GFM: a kormány 2024. április 1-jéig meghosszabbítja a kamatstopot a kkv-k esetében is

A vállalkozások megvédése érdekében.

2023.12.05 03:30MTI

A kormány a munkahelyek és a vállalkozások további megvédése érdekében arról döntött, hogy a kkv-kra vonatkozó kamatstopot 2024. április 1-jéig meghosszabbítja, ezt követően pedig kivezeti - hívta fel a figyelmet pénteki közleményében a Gazdaságfejlesztési Minisztérium (GFM).

A közleményben emlékeztettek, hogy a lakosság mellett a vállalkozások is drasztikusan megnövekedett kamatokkal kerültek szembe, ugyanis a koronavírus-járvány, az elhúzódó háború és a brüsszeli szankciók következtében rendkívüli mértékben emelkedett meg a jegybanki alapkamat és ezzel együtt a vállalati hitelkamatok mértéke is. A kormány annak érdekében, hogy a törlesztőrészletek brutális növekedése ne vigye csődbe vállalkozások százait és ezreit, így a magyar családok se veszítsék el munkahelyeiket, korábban arról döntött, hogy a kamatstop intézményét kiterjeszti a kkv-kra is.

Hozzátették: az intézkedés eddig mintegy 80-85 milliárd forintos megtakarítást jelentett a kkv-k számára, így az sikerrel védett meg az utóbbi időszakban is mintegy 30 ezer hazai vállalkozást. Az érintett ügyletek hitelállománya jelenleg is meghaladja a 600 milliárd forintot, az érintett hitelek átlagos hátralévő futamideje pedig eléri az 5,5 évet.

A kormány a munkahelyek és a vállalkozások további megvédése érdekében arról döntött, hogy a kkv-kra vonatkozó kamatstopot 2024. április 1-jéig meghosszabbítja, ezt követően pedig kivezeti - közölték.

A GFM kiemelte, hogy a kormány mindent megtesz annak érdekében, hogy Magyarországon újra beindulhasson a piaci alapú hitelezés, ezzel is támogatva a gazdasági növekedés helyreállítását. Ezt a célt szolgálja a Baross Gábor Újraiparosítási Hitelprogram, a 2024-ben is elérhető Széchenyi Kártya Program, de ezt erősíti a Bankszövetséggel kötött megállapodás is, amelynek értelmében a bankok önkéntes - jelenleg 11,5 százalékos - kamatplafont alkalmaznak. Utóbbi eredményeképpen a vállalkozások ma már lényegesen kedvezőbb feltételek mellett juthatnak finanszírozáshoz, mint korábban.

A GFM hangsúlyozza, hogy a kamatstop intézménye azonban támadás alatt áll, hiszen Brüsszel az úgynevezett országspecifikus ajánlásokban egyértelművé tette, hogy el akarja törölni ezt az intézkedést. A kormány ezért mindenkit arra biztat, hogy a szuverenitásunk védelméről szóló konzultáció keretében erről is fejtse ki véleményét.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.