Állategészségügy

Nébih: veszettségben hullott el egy szarvasmarha Tiszakóródon

A vírus valószínűleg Ukrajnából, fertőzött rókán keresztül került be az országba.

2023.11.16 16:24MTI

Veszettségben pusztult el egy legeltetett hízómarha a Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyei Tiszakóródon, a vírus valószínűleg Ukrajnából, fertőzött rókán keresztül került be az országba - közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) csütörtökön az MTI-vel.

Közleményükben azt írták, az idegrendszeri tüneteket mutató állat hétfőn hullott el, a hatóság laboratóriuma kedden igazolta a vírust.

A vármegyei kormányhivatal szakemberei megkezdték a járványügyi nyomozást, az esetről a Nébih haladéktalanul értesítette a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központot, valamint az Európai Uniót és az Állategészségügyi Világszervezetet - írták.

Az eset egy olyan vadgazdálkodási egység területén történt, ahol számos járványügyi intézkedést, többek között fokozott felügyelet elrendelését kezdeményezte a Nébih a tavalyi és az idei évben jelentkező pozitív esetek miatt - hívta fel a figyelmet a hatóság.

Emlékeztettek, ezen a területen már évek óta zajlik a rókapopuláció repülőgépes vakcinázása, amely az ukrán oldalon a háború miatt megszűnt, így valószínűsíthetően ottani fertőzött állatok révén került be az országba a fertőzés.

A vármegyében elrendelt intézkedéseket a hatóság mindaddig fenntartja, amíg a járványügyi helyzet ezt indokolja. A veszettség az emberre is veszélyt jelent, így a házi- és vadállatok védelmezése az emberi megbetegedések megelőzését is szolgálja - tették hozzá.

A Nébih közleményében arra kéri állattartókat, mivel a veszettségre a vadon élő és házi emlősállatok egyaránt fogékonyak, legyenek körültekintőek, gyanú esetén haladéktalanul értesítsék az állategészségügyi hatóságot.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.