Fogyasztóvédelem

40 ellenőrzés közül 19 alkalommal kiszolgálták a fiatalkorúakat alkohollal

A fogyasztóvédelmi hatóság 6 550 000 forint bírságot szabott ki, vagyis egy-egy jogsértés átlagosan több mint 360 000 forintba került az elkövetőknek.

2023.10.25 22:30MTI

A vendéglátóipari egységek és az áruházláncok kereskedelmi egységeinek jogsértései az elmúlt években jelentősen csökkentek Pest vármegyében a fogyasztóvédelmi hatóság sorozatos ellenőrzéseinek köszönhetően a főispán szerdai tájékoztatása szerint.

Tarnai Richárd, a Pest Vármegyei Kormányhivatal vezetője közölte: munkatársai az elmúlt időszakban ellenőrizték az alkoholfogyasztás visszaszorítására szolgáló szabályok betartását a gyermek- és fiatalkorúak védelme érdekében. Kiemelten fontos a jövő nemzedékeinek egészségvédelme - hangsúlyozta.

Szomorú ténynek nevezte, hogy a negyven ellenőrzés közül 19 alkalommal - tehát 47,5 százalékban - kiszolgálták a fiatalkorúakat alkohollal. A szakemberek az ellenőrzéseket üzletekben, vendéglátóipari egységekben, benzinkutakon végezték; megállapították, hogy az eladók fizetéskor nem kérdezték meg a fiatalokat az életkorukról és nem szólították fel őket annak hitelt érdemlő igazolására - tette hozzá a főispán.

Tudatta azt is, hogy a fogyasztóvédelmi hatóság 6 550 000 forint bírságot szabott ki, vagyis egy-egy jogsértés átlagosan több mint 360 000 forintba került az elkövetőknek.

Nem éri meg kockáztatni, a jogszabályokat minden esetben be kell tartani; "gyermekeink testi és lelki egészsége mindennél fontosabb", azt óvni kell, így a fogyasztóvédelmi ellenőrzésekre a jövőben is nagy szükség lesz - idézte Tarnai Richárdot a kormányhivatal közleménye.

A főispán megjegyezte, a hazai szabályozás alapvetően jól szolgálja a gyermekek védelmét, ezzel szemben az Európai Unióban van olyan ország, ahol már akár 16 évesen is vehetnek alkoholt a fiatalok.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.