Gazdaság

Czomba Sándor: reálkereset-növekedés várható az év végére

Ha sikerült az inflációt tartósan egyszemjegyűre leszorítani, akkor a reálkereset-növekedés újra folyamatos lesz Magyarországon.

2023.09.27 01:30MTI

Az év végére megfordul a trend, és újra várható a reálkereset növekedése Magyarországon, miután az infláció folyamatosan csökken, a keresetek pedig dinamikus növekedést mutatnak - hangsúlyozta Czomba Sándor, a Gazdaságfejlesztési Minisztérium (GFM) foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára kedden az M1 aktuális csatornán.

Hozzátette, ha sikerült az inflációt tartósan egyszemjegyűre leszorítani, akkor a reálkereset-növekedés újra folyamatos lesz Magyarországon.

Az államtitkár rámutatott arra, hogy Magyarországon 2013-tól 2022 végéig a reálkeresetek folyamatosan növekedtek, most a háború és egyéb okok "megeszik" a bérnövekedést.

Czomba Sándor kifejtette, csak olyan bérnövekedés lehet, amelyet a gazdaság szereplői el tudnak viselni, és a fogyasztásban emelkedést lehet vele elérni.

A Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában Czomba Sándor a vendégmunkások foglalkoztatásával kapcsolatban hangsúlyozta, soha senki nem mondta azt, hogy Magyarországon 500 ezer vendégmunkásra van szükség 2030-ra. A gazdasági növekedéshez, a beruházások miatt 500 ezer új munkáskézre lesz szükség.

Megerősítette, a szabályok szigorúak lesznek, amíg van magyar munkavállaló, addig magyar munkavállalóval kell feltölteni a létszámot. Éppen ezért a következő időszakban az inaktívakat, a regisztrált álláskeresőket intenzívebben fogják megszólítani - mondta az államtitkár.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.