Élelmiszerbiztonság
Kőolaj eredetű szennyeződést mutattak ki csecsemőtejporokban
Ezek az anyagok rákkeltő és génkárosító hatásúak lehetnek, mégsincs jogszabályban rögzített egészségügyi határérték, amely gátat vetne élelmiszeripari használatuknak.
2019.10.24 18:45MTIKőolaj eredetű szennyeződést mutattak ki csecsemőknek készített tejpor termékekben egy nyugat-európai vizsgálatban - közölte csütörtökön a Foodwatch nemzetközi élelmiszeripari fogyasztóvédelmi szervezet.
A berlini központú civil szervezet közleménye szerint laboratóriumi vizsgálatok ásványolaj eredetű aromás szénhidrogének (MOAH) jelenlétét mutatták ki Németországban, Franciaországban és Hollandiában forgalmazott termékekben.
A szennyezést a Nestlé, a Danone, a Novalac, a Neolac, a Hero Baby és a Nutrilon nevű cégek egyes csecsemőtejpor-termékeiben mutatták ki. A Foodwatch felszólította a vállalatokat, hogy vonják ki a forgalomból a szennyezett termékeket és figyelmeztessék a vásárlókat.
Mint írták, a vizsgálatokkal három tekintélyes élelmiszeripari laboratóriumot bíztak meg, amelyek egymástól függetlenül és más-más módszertannal dolgoztak. Az elemzett minták felében mutattak ki MOAH-szennyeződést.
A Foodwatch kiemelte, hogy ezek az anyagok rákkeltő és génkárosító hatásúak lehetnek, még sincs jogszabályban rögzített egészségügyi határérték, amely gátat vetne élelmiszeripari használatuknak.
Kifejtették, hogy a kőolaj eredetű szennyezettségek valamennyi fajtájánál be kell vezetni határértékeket, és a különösen veszélyes MOAH-szennyezettség esetében a zéró tolerancia elvét kell érvényesíteni. Hozzátették, hogy a szennyeződés gyakran a csomagolási folyamat révén keletkezik, erre gyanakodnak a csecsemőtejporoknál is.
Közleményük szerint a vizsgálaton fennakadt termékben a MOAH-koncentráció kilogrammonként 0,3 milligramm és 3 milligramm között volt. Hangsúlyozták, hogy az ilyen anyagoknak nincs helyük az élelmiszerekben, különösen nem a csecsemőtápszerekben. Csak olyan termékeket lenne szabad forgalmazni, amelyekről a szülők és az ápolók teljesen biztosan tudhatják, hogy nem okoznak egészségi ártalmakat - húzta alá Matthias Wolfschmidt, a Foodwatch nemzetközi kampányokért felelős igazgatója.
Kapcsolódó írások:
Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.
Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!
ma.hu legfrissebb hírei:
- 6:18 Szent László királynak állít emléket a jegybank új érméje
- 22:17 Rómában új díszkivilágítást kapott Traianus császár piaca
- 20:14 Antal Csaba díszlettervező a francia Művészetek és Irodalom Érdemrend lovagi fokozatát vehette át
- 18:14 A Frontex új kiképzőközpontot létesít Varsóban
- 16:12 Válik Marion Cotillard és Guillaume Canet
- 14:12 RMDSZ: ez Soós Zoltán marosvásárhelyi polgármester felfüggesztésének célja
- 12:54 Trump: az alkotmány hatalmas győzelme a szövetségi bíróságok beavatkozási lehetőségének korlátozása
top fórum témák:
- Tanár Úr gyere, mindjárt lesz Lillád!2022.05.10 21:11
- AZ IGAZSÁG SOHA NEM KÉSŐ2022.05.10 21:07
- JólVanna2022.05.10 20:31
- Porvihar2022.03.29 16:11
- Mit szólsz? Ide minden baromságot...2022.03.29 16:06