Építőipar

A lakásépítési piac élénkítését segítő intézkedéseket javasol az ÉVOSZ

Többek között alacsonyabb kamatozású lakáscélú hiteleket, az új lakások és az engedélyköteles felújítások forgalmi adójának csökkentését, egyszerűbb hatósági eljárásokat ajánlanak.

2015.10.19 13:06MTI

Az 50 millió forint alatti kivitelezési munkáknál egyszerűsített elektronikus építési napló vezetését javasolja a lakásépítési piac élénkítése érdekében az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ).

A szakmai szervezet azt prognosztizálja, hogy az idén csak 9500 új lakás készül el és mintegy 120 ezer felújítás fejeződik be. A gazdasági válság előtt, 2007-ben 36 ezer új lakást adtak át és 250 ezer lakásfelújítás volt - hívta fel a figyelmet az ÉVOSZ az MTI-hez eljuttatott hétfői közleményében.

A szakszövetség úgy látja, van igény a jelenleginél lényegesen több új lakásra, illetve érdemleges lakásfelújításokra is. Az ehhez szükséges kivitelezői kapacitás rendelkezésre áll, megoldatlan viszont a finanszírozási háttér összerendezése.

Az ÉVOSZ szerint a finanszírozási hátteret döntően piaci eszközökkel kell megteremteni és működtetni. Ehhez szükség van arra, hogy a 7-14 százalék közötti lakáscélú hitelkamatok helyett a 3-4 százalék közötti kamatozású, a lakosság számára hosszú távon kiszámítható feltételekkel működő, forint alapú hitellehetőségek legyenek - hangsúlyozta a szervezet.

Megoldás azonban a kereskedelmi bankoktól csak akkor remélhető rövid időn belül, ha a kormányzat a bankokkal gazdaságpolitikai megállapodást köt, amely segíti banki kockázatvállalást ilyen kondíciók mellett is - javasolja közleményében az ÉVOSZ.

Az új lakások és a jól behatárolt építésiengedély-köteles lakásfelújítások általános forgalmi adójának (áfa) csökkentése nemcsak kedvezőbb négyzetméterárakat eredményezne és ezzel élénkítené a keresletet, hanem megoldaná az építőipar akut problémáját is, amit a számla nélküli munkák jelentenek - mutatott rá a szövetség, hozzátéve, hogy az alacsonyabb áfa a legális szférába terelné az ügyleteket.

A szakmai szövetség tapasztalatai szerint 5 és 12 százalék között van az a forgalmi adó mérték, amit a lakossági megrendelők megfizetnének. Az ÉVOSZ szerint a kedvezményesebb áfát meghatározott körben, a 150 négyzetméternél nem nagyobb, illetve az 50 millió forintot meg nem haladó értékhatáron belül kellene érvényesíteni.

A szervezet úgy látja, indokolt az engedélyköteles építési-felújítási feladatok építésigazgatási-, hatósági eljárásainak egyszerűsítése is, ami szintén hozzájárulna az ügyeletek olcsóbbá tételéhez és legális szférába tereléséhez.

Az ÉVOSZ emellett javasolja, hogy az 50 millió forint értékhatár alatti kivitelezési munkáknál a jelenleginél jóval egyszerűbb elektronikus építési naplót vezessenek be, ami életszerűbb és kezelhetőbb lenne.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.