Szigorodnak a követelmények

Csak az uniós pályázatok meghirdetése után nőhet a szigetelőanyag piac

Jövőre szigorodnak ugyan az épületekkel szembeni hőtechnikai követelmények, de ezeknek 2018-ig csak az uniós, illetve az államilag támogatott pályázatokon kell megfelelni, így csak e pályázatok kiírásával növekedhet a hőszigetelő anyagok forgalma.

2014.11.15 21:30MTI
freedigitalphotos.net/artur84

Az épületeknél betartandó hőtechnikai előírások Magyarországon 2006 óta változatlanok, holott a legtöbb uniós országban 5 évente szigorodnak. Miután az uniós előírások szerint 2018 utolsó napjától az új - és támogatással felújított - középületek, míg 2020 utolsó napjától az új és felújított lakóépületek is csak közel nulla energiaigényűek lehetnek, így addigra el kell érni a szabályozásban ezeket az értékeket.

Az első változás jövő év elején lép hatályba: uniós, illetve hazai költségvetési támogatás csak akkor jár, ha ennek megfelel az épület. Mindenki másra 2018-tól kötelező ez az előírás - ismertette a változást Kruchina Sándor, az Austrotherm Hőszigetelőanyag Gyártó Kft. marketing vezetője. A második lépcső a már említett közel nulla energiaigény elérése, az ismertetett határidőkkel - tette hozzá a marketing vezető.

A gyakorlatban a változás az, hogy az épületek homlokzatára jövő év elejétől legalább dupla olyan vastag hőszigetelést kell ragasztani, mint eddig. Arra a kérdésre, hogy akkor a piac is dupla annyi hőszigetelő anyagot igényel, szkeptikus választ adott Kruchina Sándor.

Az Austrotherm úgy kalkulál, hogy az eladott termékek - négyzetméterben mért - mennyisége tovább csökken, viszont a megnövelt vastagság miatt a térfogatban mért mennyiség nem változik jövőre. Növekedés majd csak a hőszigetelési pályázatok kiírása után várható - tette hozzá.

A céginformáció adatai szerint az Austrotherm Kft. nettó árbevétele a 2012-es 5,4 milliárd forintról tavaly 5,6 milliárdra nőtt. A szokásos vállalkozói eredmény - ugyanebben a két évben - 124 illetve 131 millió forint volt. Az adózott eredmény pedig 103 illetve 108 millió forintot tett ki. A tavalyi árbevételt és nyereséget szeretnék megtartani idén is - mondta Kruchina Sándor.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.