Fidelity Worldwide Investment online kutatása

Töretlenül bízunk a forintos befektetésekben

A magyarok 60 százaléka csak a forint alapú befektetésekben bízik, a deviza alapú befektetési alapokat bonyolultnak tartják, és túl magasnak találják a devizaváltás költségeit.

2014.10.16 16:12MTI
Fotó: archív

A Fidelity Worldwide Investment online felmérése szerint a befektetési jegyekkel rendelkezők 30 százaléka gondolja tévesen úgy, hogy a külföldi cégek nem indítanak befektetéseket forintban, és 60 százalékuk választ inkább hazai, mint külföldi alapkezelőt.

A megkérdezettek csupán harmada tart vegyesen forint és deviza alapú termékeket, és csak pár százalékuk tartja kizárólag külföldi pénznemben a befektetéseit.

A válaszadók fele olyan alapot választ legszívesebben, ahol nincs tőkevédelem, magas a kockázat, a hozamvárakozás pedig 15-25 százalék. A közepes kockázatú- és hozamú befektetések a legkevésbé népszerűek. A magyar és az európai alapok a kedvencek, de a befektetők negyede már szívesen válogat az amerikai vagy ázsiai alapok között is. Az ágazatok közül a legnépszerűbbek a pénzügy és a nyersanyag, de az energia és az ingatlan is kedvelt a válaszadók körében.

A hazai alapkezelőket részesíti előnyben a megkérdezettek 75 százaléka.

A közlemény idézi Al-Hilal Istvánt, a Fidelity magyarországi értékesítési vezetőjét, aki elmondta: meglepő, hogy a megkérdezettek közel harmada alig bízik a külföldi nagy alapkezelőkben.

A befektetők több mint 60 százaléka gondolja úgy, hogy biztosan vannak a piacon jobb lehetőségek annál, mint amit ő vásárolt.

A Magyarországon bárki számára elérhető alapok száma lassan közelíti az ezret, ugyanakkor ezzel csak a válaszadók alig több mint harmada van tisztában. A megkérdezettek közül 33 százalék csak 1-2 alapot tart, a szakértő szerint amennyiben csak ennyi alappal diverzifikálunk, érdemes olyat választani, amely alap több lábon áll, és akár könnyen változtathat a kitettségein, mint például a rugalmas multi-asset alapok.

A Fidelity Worldwide Investment világszerte 192,8 milliárd euró értékben kezelt eszközökkel (Assets under Management) és 51,3 milliárd euró értékű adminisztrált eszközökkel (Assets under Administration) rendelkezik. Több mint hatezer munkatársat foglakoztat a világ 24 országában, az osztrák, cseh, szlovák és magyar ügyfelek összesen 1,24 milliárd eurós alap-vagyonát kezeli.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.