Az alacsony felvásárlási árak miatt demonstrálnak

Almatermelők demonstrációja Szabolcsban

Az ipari alma alacsony felvásárlási ára miatt tiltakozó almatermelők egy hónapig tartó, folyamatos demonstrációba kezdtek Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében hétfő hajnalban. Elsőként Vásárosnaményban az Agrana-Juice Magyarország Kft. gyümölcsfeldolgozó telephelyét vették blokád alá mintegy száz járművel felsorakozva.

2008.08.25 08:04MTI

Vásárosnaményban hétfő reggel 6.00 órakor már több, mint 100 traktor, valamint 200 személy- és teherautó sorakozott fel a termelői blokád alá vett Agrana-Juice telephelye előtt, s Budai Gyula, a MAGOSZ igazgatója szerint a tiltakozók száma nap közben tovább emelkedik majd. Hasonló tiltakozó akció kezdődött hétfő reggel 6.00 órakor Anarcson is a cég léüzeme előtt, délben, 12.00 órától pedig a mátészalkai ESZAT Kft. telephelyét vonják blokád alá a tiltakozó almatermelők.

Az útlezárásos tiltakozó akcióval a termelők nettó 30 forintos kilogrammonkénti felvásárlási árat szeretnének kikényszeríteni - mondta Budai Gyula, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének (MAGOSZ) igazgatója az MTI munkatársának. Hozzátette: a feldolgozók által ajánlott 15-20 forintos árat elfogadhatatlannak tartják, s levélben arra kérték az árvitában közvetítő szerepre vállalkozott Gráf József, földművelésügyi és vidékfejlesztési minisztert, hogy a korábbi eredménytelen egyeztetések után a héten újra ültesse tárgyalóasztalhoz a termelők képviselőit és a feldolgozó üzemek tulajdonosait.

Szigeti Zoltán, az osztrák tulajdonban lévő Agrana-Juice Magyarország Kft. ügyvezető igazgatója az MTI-hez eljuttatott közleményében azt hangsúlyozta, hogy az ipari feldolgozású alma felvásárlási ára a jelenlegi piaci viszonyok alapján kilogrammonként nettó 15-20 forint között lehetséges. Hozzáfűzte, hogy a cég támogat minden olyan kormányzati intézkedést és tárgyalást, amely a termelők helyzetének a javítására irányul, s a társaság partner olyan koncepciók és modellek kidolgozásában is, amely hosszú távon segít megoldani az értékesítés gondjait. Az Agrana-Juice a demonstráció miatt egyébként leállította az almaátvételt és átütemezi a szerződésben lekötött gyümölcs beszállítását nagy valószínűséggel október utáni időszakra.

A cég szerint "sajnálatos, hogy az almaszállítást akadályozó demonstráció sok szerződéses partnernek nagy veszteséget fog okozni, főleg azoknak, akik korai almafajtákat termesztenek". A kft. az egy hónapos demonstráció idejére 25.437 tonna alma átvételére kötött szerződést, több, mint 430 millió forint értékben. Ebből 4.129 tonna korai fajta, mintegy 80 millió forint értékű, amit mindenképpen fel kellene dolgozni szeptember 25-ig.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.