18 igennel

A költségvetési bizottság támogatta a paksi erőmű bővítését

Az Országgyűlés számvevőszéki és költségvetési bizottsága 18 igen, 3 nem és egy tartózkodás mellett általános parlamenti vitára alkalmasnak ítélte a paksi atomerőmű beruházásról szóló törvényjavaslatot.

2014.02.03 15:42MTI
MTI

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter a bizottsági ülésen elmondta: a kormány olyan megállapodást hozott tető alá az orosz féllel, amely a következő évtizedekben garantálhatja az ország energiabiztonságát és energiaellátását.

Kiemelte: a beruházás szükséges ahhoz, hogy a magyar gazdaság és a lakosság növekvő energiaigényét olcsón és versenyképesen tudják kiszolgálni.

A nemzetgazdasági miniszter kifejtette: a magyar kormány és az Oroszországi Föderáció kormánya közötti, a nukleáris energia békés célú felhasználása terén való együttműködés egyezményének kihirdetéséről szóló törvényjavaslat alapvetően az ország hosszú távú energiabiztonságát szolgálja.

Kiemelte: a magyar kormány felelős, hosszú eljárás után megalapozott döntést terjesztett a parlament elé. Az atomerőmű-bővítés beruházása 10 évet vesz igénybe, ezt követően a beüzemelési ciklus következik, míg a hitel törlesztésére 21 év áll rendelkezésre.

Amikor a kormány megállapodik a beruházás pénzügyi feltételeiről, akkor ezt a megállapodást is benyújtja a parlament elé, a kormány ebben is transzparensen akar eljárni - tette hozzá.

Varga Mihály kiemelte: itt nem egyszerűen egy beruházásról van szó, a bővítés az állami vagyon jelentős gyarapodását jelenti, ezzel párhuzamosan olcsó energiát biztosít az országnak és hozzájárul a GDP bővüléséhez.

A képviselő kérdésre kifejtette, furcsa lenne, ha a meglévő orosz építésű blokkok mellé más típusú technológiával fejlesztenék tovább a paksi erőművet.

Az ellenzéki, különösen a szocialista képviselők több ponton is vitatták a törvényjavaslatot, és nem tartották alkalmasnak parlamenti általános vitára. Nyikos László (Jobbik), a bizottság elnöke pedig úgy ítélte meg, nem áll elég információ a képviselők rendelkezésére ahhoz, hogy megfelelően megítéljék a törvényjavaslatot.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.