Röpködnek a milliárdok...

Tárgyalás a lehetséges áfa-csökkentés hatásairól

A benzin jövedéki adójának mérséklését, valamint az alapvető élelmiszerek és a távhő áfa-kulcsának 20 százalékról öt százalékra csökkentését javasolta Varga Mihály, a Fidesz alelnöke, egyben az Országgyűlés költségvetési, pénzügyi és számvevőszéki bizottságának elnöke a testület szerdai ülésén, kezdeményezése Veres János pénzügyminiszter szerint szakmailag megalapozatlan, politikai indíttatású.

2008.07.09 15:39MTI

Varga Mihály most nem számszerűsítette azt a költségvetési összeget (korábban néhány tízmilliárd forintról beszélt), amelyet a kormány bevételi többletként könyvel el az üzemanyagok és az élelmiszerek áremelkedése, illetve az ebből származó többlet áfa- bevétel nyomán. Veres János pénzügyminiszter szerint az első négy hónapban 6 milliárd forint költségvetési többletbevétel keletkezett az élelmiszerek, és 2 milliárd az üzemanyagok áfa-többletéből.

Ugyanakkor a Fidesz javaslatának törvénybe iktatása esetén összesen 322 milliárd forint esne ki a költségvetésből, amiből az élelmiszer-áfa 261 milliárdot, a távhő-áfa 28 milliárdot, a kiesett jövedéki adó 33 milliárdot jelent. Szijjártó Péter, a Fidesz képviselője 20-30 milliárd forintra tette a költségvetés idei áfa többletbevételét, ezért úgy vélte, hogy ha október 1-jétől alacsonyabb áfa-kulcsok lépnek érvénybe, akkor a benzin jövedéki adóján 9 milliárd forintot, a távhő áfája nyomán 15 milliárd forintot takaríthat meg a lakosság.

A Fidesz képviselője szerint az alacsonyabb élelmiszer áfa-kulcs október-december között 30 milliárddal kisebb költségvetési bevétellel járna, ugyanakkor a gazdaság fehéredése és a többletfogyasztás kompenzálná a kieső bevételt.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.