Gratuláció

Példamutató román válságkezelés

A Világbank kész stratégiai tanácsadóként segíteni Romániát azokon a területeken, amelyeknek a hatékonyságát még növelni kell.

2013.05.10 05:28MTI

Jim Yong Kim, a Világbank elnöke méltatta azokat a reformokat, amelyek nyomán az idén a román gazdaság növekvő pályára léphet, és amelyek lehetővé teszik a túlzottdeficit-eljárás megszüntetését - közölte a román elnöki hivatal, miután Traian Basescu román államfő Bukarestben fogadta a nemzetközi pénzintézet vezetőjét. A Világbank kész stratégiai tanácsadóként segíteni Romániát azokon a területeken, amelyeknek a hatékonyságát még növelni kell - tette hozzá a Jim Yong Kim.

Basescu megköszönte azt a támogatást, amelyet Románia a Világbank a Nemzetközi Valutaalappal és az Európai Unióval közösen nyújtott az országnak. Románia 2009-ben csaknem 20 milliárd eurós készenléti megállapodást kötött nemzetközi hitelezőivel, ezt 2011-ben egy ötmilliárd eurós elővigyázatossági hitelszerződés követte. A Világbank elnöke Victor Ponta miniszterelnökkel folytatott megbeszélése után kiemelte: Románia költségvetési hiányát a 2009-es 7,3 százalékról 2012-ig 2,5 százalékra sikerült csökkenteni, és az államadóssága nem haladja meg a GDP 35 százalékát, miközben az uniós átlag 83 százalék.

Jim Yong Kim felhívta a figyelmet arra, hogy Románia azon uniós országok egyike, ahol nagyon magas a szegények aránya. Rámutatott: az összlakosság több mint 30 százaléka napi öt dollárból vagy ennél is kevesebb pénzből él, és a szegénység főleg a roma lakosságot sújtja. A Világbank elnöke a nélkülözők támogatására, a szociális és oktatási programok bővítésére biztatta a román kormányt.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.