Dalian Wanda, AMC

A kínaiak megveszik az amerikai mozikat is

A Dalian Wanda kínai üzleti konglomerátum felvásárolta az AMC Entertainment Holdingsot, a második számú amerikai moziláncot.

2012.05.21 10:55MTI

Az ügylettel a kínai cég a világ legnagyobb filmszínház-tulajdonosává vált. Az AMC hiteleit is magában foglaló 2,6 milliárd dolláros vételár mellett a Dalian Wanda 500 millió dollár értékű stratégiai és technológiai befektetést tervez az amerikai cégben, s a jelenlegi vezetés foglalkoztatásának biztosítását is megígérték. Az AMC központja az amerikai Kansas City marad, s a napi működés változatlan körülmények közt folyik tovább - közölte hétfőn az új tulajdonos.

"A felvásárlással a Wanda igazi globális mozilánccá válik, olyan filmszínházakkal és technológiával, amely növeli a mozizás élményét a világ két legnagyobb mozipiacán" - fogalmazott Vang Csien-lin (Wang Jianlin), a Dalian Wanda elnöke.

A tavaly 16,7 milliárd dolláros bevételt elkönyvelő, magántulajdonban lévő Dalian Wanda elsősorban kereskedelmi ingatlanok, luxushotelek, turizmus, kiskereskedelem és kulturális szolgáltatások terén tevékeny, Kínán belül 86 mozit üzemeltet, ezen túl filmgyártással és -forgalmazással is foglalkozik.

Az AMC az Egyesült Államokban és Kanadában összesen 346 mozit üzemeltet, ezeket tavaly mintegy 200 millióan keresték fel. A cég az 50 legnagyobb bevételt hozó amerikai filmszínházból 23-at tudhat portfóliójában.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.