Társaikkal együtt

Megmenekülhetnek az ingatlanbazar.com-osok

A bíróság is érvénytelenítette két ingatlanos cég tisztességtelen szerződési feltételeit.

2012.05.07 21:58MTI

A Fővárosi Törvényszék - a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) kezdeményezésére - megállapította, hogy két az ingatlanos honlapokat üzemeltető társaság - az Experient Enterteiment Ltd. és a Weltimmo S.r.o. - általános szerződési feltételei jogszabálysértők, és mint ilyenek érvénytelenek, közölte a GVH az MTI-vel.

A két cég az ingatlandepo.com, az ingatlanbazar.com és az ingatlanbazar.net honlapokat üzemeltetve, mennél több hirdetőt igyekezett vonzani a felületeire. Az agresszív marketing mellett olyan feltételeket is támasztottak, hogy például csak akkor szabadul a hirdető, ha mindazt kifizeti, amit a laptulajdonos kér.

A GVH - miután a két céget összesen 6,6 millió forintra bírságolta - a vállalkozások által alkalmazott általános szerződési feltételek egyes rendelkezéseivel kapcsolatban közérdekű keresetet nyújtott be a bírósághoz. Ebben kérte a cégekkel szerződő valamennyi fogyasztóra érvényesen annak a megállapítását, hogy - mint tisztességtelen kikötés - érvénytelen az az előírás, amely a szerződéstől való szabadulást a fogyasztóval szemben támasztott követelés maradéktalan teljesítésétől teszi függővé.

A GVH megítélése szerint ugyancsak tisztességtelenek a kötbérre vonatkozó előírások, amelyek több vonatkozásban nem világosak, nem érthetők, illetve túlzott mértékű pénzösszeg fizetésére kötelezik a fogyasztót. Kifogásolta továbbá a GVH, hogy az általános szerződési feltételek a vállalkozásokat feljogosították annak egyoldalú értelmezésére, hogy a szerződés érvénytelennek vagy kikényszeríthetetlennek bizonyuló rendelkezése helyébe, milyen tartalmú rendelkezés lép.

A GVH keresete nyomán meghozott - nem jogerős - ítéletében a Fővárosi Törvényszék megállapította, hogy az általános szerződési feltételeknek a GVH által kifogásolt - a fogyasztói szerződések részévé váló - rendelkezései, az Experient Enterteiment Ltd. és a Weltimmo S.r.o. vállalkozásokkal szerződő, valamennyi félre érvénytelenek. A Fővárosi Törvényszék emellett közlemény megjelentetésére kötelezte a vállalkozásokat.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.