Milyen jövő vár rá?

Százmilliárd dollárt is érhet a Facebook

Akár 100 milliárd dollárt is érhet és 12 milliárd dollárra is szert tehet a várhatóan május 18-án sorra kerülő részvénykibocsátásból a Facebook.

2012.05.04 18:06MTI

Így most már szinte biztosra vehető, ez lesz minden idők legnagyobb kibocsátása az internetes cégek között azóta, hogy a Google 2004-ben 1,9 milliárd dollár értékben bocsátott ki részvényeket.

A legfrissebb tőzsdei prospektus szerint a cég részvényeit 28-35 dollár közötti áron fogják kínálni, s ha minden jól megy, a világ legnagyobb közösségi portálját működtető társaság piaci értéke meg fogja közelíteni a 100 milliárd dollárt. Ezzel elmarad ugyan a három szektortárs, a Google, a Microsoft és az Apple mögött, de maga mögé utasítja a világ legnagyobb számítógépgyártójának számító Hewlett Packard céget(48 milliárd dolláros tőkeérték) és a világ legnagyobb autógyártóját, a General Motorst(35 milliárd dollár).

Hogy milyen jövő várhat a Facebookra, arra a Google sikeréből lehet következtetni: az internetes kereső most 200 milliárd dollárt ér, a 2004-es kibocsátáskor 23 milliárd dollárra taksálta a céget a piac. A Microsoft tőkepiaci értéke most 265 milliárd dollár, az Apple-é 590 milliárd dollár körül van.

A céget alapító Mark Zuckerberg birtokában a kibocsátás után várhatóan 31,5 százalék részvény lesz. Ez a csomag - ha a kibocsátási ár a meghatározott sáv tetején alakul - több mint 17 milliárd dollárt fog érni. Ezzel Zuckerberg a világ leggazdagabb embereit felsorakoztató Forbes listán a 33. helyre kerülhet, megelőzvén a Dell, vagy a Microsoft vezérigazgatóját.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.