Igazolvány nélkül intézhetjük ügyeinket?

2013-tól indulhat az elektronikus ügyfélazonosítás

A jövő év elejétől elektronikus ügyfélazonosítással, továbbá elektronikus aláírással benyújtható dokumentumok használatával bővülhet az elektronikus közigazgatási szolgáltatások köre - közölte a KIM.

2012.04.21 17:13MTI

A tárca közleményében az újdonságok közül kiemelte, hogy az ügyfelek 2013-tól akár egy mobiltelefonnal, igazolvány nélkül is el tudják majd intézni hivatali ügyeiket az adóhivatalban vagy a társadalombiztosítás területén. Mint írták, az "adatbiztonság szempontjait messzemenőkig szem előtt tartó megoldás" garantálja, hogy jogosulatlan hatóságok ne ismerhessék meg az ügyfelek adatait.

A KIM hangsúlyozta: az ügyfelek tájékoztatásának új módja lesz az úgynevezett időszakos értesítés, amelynek során a bankok vagy közműszolgáltatók gyakorlatához hasonlóan rendszeresen tájékoztatást küldenek a közigazgatási ügyekről. Újdonság lesz az is, hogy az elektronikus aláírással rendelkező ügyfelek akár elektronikus levélben is elküldhetik beadványaikat. A minisztérium szerint ez az új szabályozás lehetővé teszi az elektronikus és a papír alapú iratok közti egyszerű és hiteles váltást.

A tárca megjegyezte továbbá, hogy a rövidesen a közigazgatásban is általánossá válhat az "elektronikus információáramlás", amelytől jelentős költségmegtakarítást várnak. Hozzátették, hogy bevezetik még a "szabályozott elektronikus ügyintézési szolgáltatás" fogalmát is, amely a "jól használható szolgáltatásokra helyezi a hangsúlyt" az informatikai rendszerek esetében. A KIM tájékoztatása szerint az új szolgáltatások kifejlesztését elsősorban az Elektronikus Közigazgatás Operatív Program (EKOP) keretében, uniós forrásokkal biztosítják, amelyből terveik szerint az elektronikus szolgáltatások igénybevételét támogató állami tisztviselők képzésére, illetve a lakosság tájékoztatására is fordítanak.

Kiemelték továbbá, hogy a közigazgatás fejlesztését célzó Magyary Program keretében a minisztérium folyamatosan felülvizsgálja az elektronikus kormányzati szolgáltatások korábbinál hatékonyabb és a felhasználók számára könnyen áttekinthető rendszerének feltételeit.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.