Szembe megy a kormányzati politikával

A Jobbik szerint kizárja a magyar buszgyártókat a BKK-pályázat

A Jobbik szerint a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) új buszüzemeltetési modellje szembe megy a kormányzati politikával, mert kizárja a magyar buszgyártókat a versenyből.

2012.04.13 13:10MTI

Bödecs Barna, a párt országgyűlési képviselője pénteki sajtótájékoztatóján azt mondta, több szempontból sem értenek egyet a buszvonalak külső alvállalkozó általi működtetésével. Egyrészt a Jobbik szerint a közpénzek felhasználásának, és a BKV jövőjének tekintetében a vonalak üzemeltetését a BKV-nak kellene megoldania.
   
A képviselő bírálta a BKK új buszüzemeltetési modelljéhez kapcsolódó pályázat azon részét is, amelyre új járművekkel rendelkező szolgáltatók jelentkezését várják.
   
Az ellenzéki képviselő szerint ezzel a BKK szembe megy a kormányzati politikával, amely a hazai munkahelyek megőrzését célozza, mivel a pályázati kiírás nem tartalmaz olyan műszaki paramétereket, amelyeknek a magyar gyártók megfelelnének.
   
Példaként említette, hogy a győri székhelyű Cravtex nem is tudott indulni a pályázaton, mert a gyártó nem tudott megfelelni a műszaki feltételeknek.
   
Bödecs Barna szerint egyes pályázók "renoméja" is kétséges. Ismertetése szerint a Color Tours érintett a Pécsi Közlekedési Vállalat a bíróság által később semmisnek nyilvánított buszeladási ügyében; az Orangeways cégstruktúrája pedig átláthatatlan, és adófizetési kötelezettségeinek nem minden esetben tesz eleget. A képviselő szerint az egyetlen elfogadható pályázó a VT-Transman.
   
Hozzátette: eközben a BKK úgy tesz, mintha nem lenne probléma a pályázó cégek hátterével.
   
A BKK csütörtökön közölte, hogy a jelenleg is alvállalkozók által üzemeltetett vonalak egy részére kiírt pályázaton a VT-Transman nyert, így ezzel a céggel szerződést hosszabbítanák. A Nógrád Volán és a Volánbusz mint jelenlegi szolgáltatók nem nyújtottak be pályázatot, a tenderen induló Orangeways City Kft.-t pedig formai okokból kizárták.
   
A központ rámutatott: alaptan híresztelés, hogy kizárják a magyar gyártókat a tenderből, a műszaki dokumentációnak számos buszgyár terméke megfelel, így nincs akadálya annak, hogy a szolgáltatók magyar gyártmányú buszokkal induljanak. Hozzátették: a BKK igyekszik a magyar gazdaság fejlődését és a buszgyártás feléledését segíteni, ugyanakkor a közbeszerzési eljárásban nincs jogszerű mód a magyar autóbuszok előnyben részesítésére más uniós gyártmányokhoz képest.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.