A Nemzeti Nyomozó Iroda derítette fel

Leleplezték az orvos-patikus maffiát - egymilliárdos egészségbiztosítási csalás

Tizennyolc orvos, több asszisztens és patikus ellen javasol vádemelést a Nemzeti Nyomozó Iroda, mert a gyanú szerint fiktív vények felhasználásával több mint egymilliárd forinttal károsították meg az Országos Egészségbiztosítási Pénztárat.

2012.03.29 20:29MTI

A nyomozás során megállapították, hogy az orvosok betegek személyes adataival visszaélve fiktív orvosi vényeket állítottak ki speciális kötszerekre, majd ezt követően gyógyászati segédeszköz-forgalmazó gazdasági társaságok ezeket a vényeket az Országos Egészségbiztosítási Pénztárnál felhasználták, és jogosulatlanul visszaigényeltek több mint egymilliárd forintot - hangzott el az m1 csütörtök esti Híradójában.

Az ügyben szereplő orvosok a gyanú szerint 2008 januárja és 2010 májusa között 1.500 ember nevére csaknem húszezer esetben írtak fel speciális, darabonként több tízezer forintba kerülő kötszert. Egy-egy recept felírásáért 25-30 ezer forintot kaptak. Az ügyet a Nemzeti Nyomozó Iroda vádemelési javaslattal átadta az ügyészségnek.

Az ügyben eddig 32 gyanúsítottat hallgattak ki, részben különösen jelentős kárt okozó csalás, részben személyes adattal visszaélés bűntette miatt.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.