Munka bőven volna

Építőipar - Energiahatékonysággal a munkanélküliség ellen?

Európában 1,1 millióra tehető az épületek energiahatékonysági felújításába bevonható munkanélküliek száma, Magyarországra ebből 80-100 ezer fő jutna.

2012.03.29 07:52MTI

A magyar építőipar a válság előtt, 2006-ban még 141 ezer embert foglalkoztatott, tavaly a számuk 115 ezerre csökkent. Az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) nemrégiben megkérdezte a tagjait, akik idén is stagnálásra számítanak az iparágban - idézi a  Knauf Insulation szigetelőanyag gyártó közleménye az adatokat.
   
Az európai számítások szerint minden, felújításra fordított 1 milliárd euró 7 ezer új munkahelyet teremt. Amennyiben Magyarországon a 2,8 millió családi háznak - évente - a 10 százalékát fel lehetne újítani, akkor önmagában ez 80-100 ezerrel növelné az építőiparban foglalkoztatottak számát.
   
A közlemény a németországi példát idézi: 1,4 milliárd euró támogatás 2010-ben 5,4 milliárd euró adóbevételt hozott, és a költségvetés megspórolt még 1,8 milliárd euró munkanélküli járadékot is.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.