Költségvetés 2013

Herczog: tegyük a kkv-kat a növekedés motorjává

"Az Uniónak jelentős erőforrásokat kell biztosítania a kis-és középvállalkozások számára, megfelelő környezetet biztosítani az induló vállalkozások segítésére, hiszen a kkv-szektor fellendítése növekvő munkaerő-piaci keresletet eredményez".

2012.03.13 18:08ma.hu

Így érvelt Herczog Edit a 2013-as költségvetésről szóló plenáris vitához beadott írásbeli hozzászólásában.

A 2013-as költségvetés megfelelő felosztása különösen fontos mind a tagállamok, mind az Európai Unió egésze szempontjából, hiszen a válság hatásait folyamatosan érezzük, egyre sürgetőbb a hatékony fellépés. "Az egyik legfontosabb ügy véleményem szerint a kkv-k kérdése. A kkv-k képezik gazdaságunk motorját, hiszen az új munkahelyek nagy többségét ez a szektor generálja" - fogalmazott Herczog Edit hozzászólásában. Európa 2020 stratégiánk meghatározza, hogy az Uniónak a gazdasági növekedés, a munkahelyteremtés, a versenyképesség megteremtése és megőrzése az egyik alapvető célja. "Meggyőződésem, hogy jelentős erőforrásokat kell biztosítanunk a kis-és középvállalkozások számára, megfelelő környezetet biztosítani az induló vállalkozások segítésére" - tette hozzá a képviselő.

A kkv-szektor fellendítése, élénkebbé tétele nagyobb munkaerő-piaci keresletet eredményez. Ezzel összefüggésben Herczog szerint hangsúlyt kell fektetni egy szintén megkerülhetetlen témára, a fiatalokra, akik az EU jövőjét jelentik. Az oktatásra és a kutatás-fejlesztésre, innovációra fordított források közvetve a kkv-kat is segítő támogatások. Elég csak arra gondolni, hogy hány vállalkozó kedvű fiatal járulhatna hozzá az EU gazdasági növekedéséhez, akik ma saját vállalkozás helyett különböző multinacionális cégeknél kamatoztatják kreatív, innovatív ötleteiket. "Ez az EU versenyképességét csökkentő komoly akadály" - érvelt Herczog.

A képviselő számos alternatívát sorolt fel, amely segíthet a szektor élénkítésében, mint például az üzleti inkubátorközpontokba való befektetés, akár az alapítóközpontokról, melyek a vállalkozásindítást segítik, és kísérik végig, akár a technológiai központokról beszélünk, amelyek az innovatív, technológiai vállalatoknak megfelelő telephelyközösséget jelentenek. Mindegyikben közös, hogy a megvalósításhoz új forrásokra van szüksége a költségvetésnek, ehhez nyújthat pótlólagos forrásokat például az eurokötvények kibocsátása, vagy a tranzakciós adó bevezetése.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.