Fenyegető államcsőd

Az összeomlás forgatókönyve

Ha a kormány hozzányúl az ország utolsó tartalékához, a jegybanki devizatartalékhoz, akkor valóban bekövetkezhet az, ami még a legvadabb Gyurcsány-hívők rémálmaiban sem szerepelt: egy államcsőd Orbán Viktor kormányzása alatt. Erre természetesen csak akkor van szükség, ha nem tudunk megállapodni az IMF-fel, akikről pedig - előzetes hírükkel ellentétben - az látszik, szívesebben adnának nekünk pénzt, mint amennyire mi kérjük. Jó lenne elfogadni.

2012.01.04 11:55sabater - ma.hu

Semmi olyanhoz nem köti az Európai Bizottság – az ő beleegyezésük is kell ahhoz, hogy hitelt kapjunk a Valutaalaptól – hitelfelvételünk támogatását, amely megvalósíthatatlan, értelmetlen lenne, vagy többletterhet rakna a magyar lakosságra. A pénzügyi stabilitásról szóló törvény kétharmaddal betonozza be azt az igazságtalan és kizárólag a leggazdagabbaknak kedvező adórendszert, amely sem új munkahelyek teremtésére, sem a gazdasági növekedés felpörgetésére nem volt alkalmas. Nem azt akarják tehát, hogy a kormány mondjon le az egykulcsos adóról – hanem azt, hogy ne tegye megváltoztathatatlanná.

Barrosoék másik kérése az volt, hogy a jegybank és a PSZÁF összevonásának lehetőségét megteremtő (bizony!) törvényjavaslatot vonják vissza, de ezt is elfogadták. Jelen cikk írása közben az euró történelmi csúcson van, 320 forintnál, megkeserítve néhány millió devizahiteles életét. Kis kitérő: a kormányváltáskor ez az árfolyam 260 forint körül mozgott, ami elég erősen jelzi, hogy valóban sok dolog miatt Gyurcsány a hibás, de ezért mégsem. De miről szól ez, a piacok és az Európai Bizottság által egyaránt kifogásolt törvényjavaslat? Miért olyan fontos ez, amikor csak egy lehetőségről, és nem a pénz gyors, például a magánnyugdíj-pénztári megtakarításokhoz hasonló felhasználásáról van szó?

Először is azért, mert a Jegybank egy hatalmas halom pénzen ül. A 35 milliárd euró az csaknem 10 ezer milliárd forint (mai árfolyamon számolva jóval több, de ezt csak szurkálódásból jegyezzük meg). Ez nagyjából a magyar államadósság fele, mai árfolyamon számolva is (államadósságunk kb. fele euróban van). Ez a szabad szemmel láthatóan irtózatos mennyiségű pénz azt a célt szolgálja, hogy ha spekulációs támadás éri az országot – mármint ha valódi – akkor ezzel lehet kiegyensúlyozni az állapotokat. Ha például elszalad az infláció, a Nemzeti Bank ebből a pénzből kezd el forintot vásárolni, csökkentve azt. És persze a dolog fordítva is működik. A 2008-ban kirobbant gazdasági válság azért is érintette különösen erősen Magyarországot, mert nem volt megfelelő mennyiségű devizatartalék a Nemzeti Bank tulajdonában. Most van.

Ha azonban az akadozó állampapír-aukciók miatt a kormánynak elfogy a pénze, és az IMF-től sem kap hitelt, könnyen lehet, hogy Orbánék hozzányúlnak ehhez a tartalékhoz. Ez azonban végzetes következményekkel járhat. Meglehetősen egyszerű a képlet: hogyha a spekulációs támadások kivédésére szolgáló tartalékot rövid távú kiadásokra, például nyugdíjak kifizetésére használja a kormány, akkor nem marad a spekulációs támadások kivédésére. Márpedig a piacok pontosan ugyanúgy tudni fogják, ha a Fidesz-KDNP ilyen lépésbe kezd, mint ahogy tudnak a december 23-án elfogadott, ezt lehetővé tevő törvényjavaslatról is.

A spekuláció pedig a jelen gazdasági rendszerben része a piacnak. Magánemberként lehet, de kormányzati szempontból teljesen fölösleges azon gondolkozni, hogy igazságos-e, normális-e az ilyen gazdasági rendszer, jelenleg ugyanis ez a helyzet. Magyarország 2010-től egyébként is rengeteget tett azért, hogy ne kezeljék stabil, befektetőbarát gazdaságként, azt pedig Orbán Viktor maga is többször ismerte el – még akkor is, amikor szó nem volt ilyenről – hogy spekulációs támadások indultak Magyarország ellen. Ennek lehetősége egyébként valóban nem kizárt.

Ha tehát az Orbán-kormány politikai makacsságból nem hajlandó változtatni az IMF-hitel feltételeként a jegybanktörvényen és a pénzügyi stabilitásról szóló törvényen, az állampapír-aukciók pedig továbbra is akadoznak, könnyen lehet, hogy az egyetlen megoldás az államcsőd elkerülésére a jegybanki tartalékok egy részének felélése marad. Ez azonban egy visszafordíthatatlan összeomlásba sodorhatja Magyarországot egy valóban létező pénzügyi támadás esetén. Kész is az összeomlás forgatókönyve, amit hazánk nagy valószínűséggel csak akkor tud elkerülni, ha Orbán Viktor hajlandó átírni két teljesen fölösleges, sőt, rendkívül káros törvényt.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.