Jó tanácsok télre

Hogyan takarékoskodjunk a fűtési szezonban?

A téli időszakban növekvő fűtési költségek egyre inkább az energiatakarékos megoldásokra irányítják a figyelmet, a területen érdekelt cégek ugyanakkor tanácsokkal is próbálják segíteni a lakosságot abban, hogy ésszerűen bánjanak az energiával a fűtési szezonban.

2011.12.03 08:56MTI

Az EDF Démász arra hívja fel a figyelmet, hogy hidegben is lehet a fűtéssel energiát és költséget megtakarítani úgy, hogy a távollét ideje alatt 15-16 fokon legyen a hőmérséklet a lakásban.
   
Az energetikai cég fontosnak tartja a kazánok, fűtőberendezések karbantartását, mert azzal a fűtési költségek 10-15 százaléka is megtakarítható. Csökkenthetik a költségeket akkor is, ha a radiátorokat ellátják hőfokszabályzókkal, ami néhány ezer forintba kerül.
   
A cég karácsonyi díszvilágítás kapcsán jelzi: a LED-égős díszek 80 százalékkal kevesebb energiát fogyasztanak a hagyományosnál, élettartamuk pedig hússzor hosszabb, mint a hagyományos izzóké.
   
A Knauf Insulation Kft. az épület jó szigetelésének szükségességét emeli ki. A szigetelőanyag-gyártó cég megjegyzi: az állam 3 milliárd forinttal támogatja a használati - a csapokból folyó - meleg vizet előállító és a fűtésre is rásegítő napkollektorok felszerelését.
   
A cég ismerteti: egy a múlt század hatvanas és hetvenes éveiben épített családi ház 900 ezer forintból hőszigetelhető, egyben hangsúlyozza: amíg erre nem kerül sor, felesleges minden egyéb, fűtési energiát csökkentő technikát alkalmazni.
   
Közleményében kifejti: az energetikailag rossz, hőszigeteletlen családi házak energia-felhasználásának 60-70 százalékát teszi ki a fűtés, a meleg víz előállítására pedig 10-15 százalék jut. Ebből a napkollektorral minimális mennyiséget lehet megtakarítani, míg a falakra tett hőszigetelés minden centimétere 3-4 százalékos megtakarítást eredményez a Knauf számítása szerint.
   
A homlokzati hőszigetelés átlagos vastagsága Magyarországon 8-9 centiméter. A skandináv országokban meghaladja a 20 centimétert, Németországban, Ausztriában és Romániában 12 centiméter, míg Szlovákiában 10-12 centiméter.     A falak hőszigetelése mellett fontos a nyílászárók cseréje is jobb hőszigetelésűre. A napkollektor csak ezt követően csökkenti érezhetően a fűtési költséget - mutat rá a Knauf.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.