Több volt a visszafizetés, mint a felvétel

Az MNB szerint jót tett a végtörlesztés a devizahitelek törlesztésének

A háztartások forintban és devizában egyaránt több hitelt törlesztettek októberben, mint amennyit felvettek, azaz nettó törlesztők voltak.

2011.11.30 14:18MTI

A nem pénzügyi vállalatok forintban nettó hitelfelvevők voltak, míg devizában kevesebb hitelt vettek fel, mint amennyit törlesztettek - a nettó vállalati hitelállomány összességében nőtt ez derül ki Magyar Nemzeti Bank (MNB) szerdán közölt adataiból.
   
Október folyamán a háztartások forintbetét állományukat 115 milliárddal növelték, devizabetéteikből azonban 58 milliárd forintnak megfelelő összeget vontak ki, úgy hogy   tranzakciók eredőjeként betétállományuk összességében 57 milliárd forinttal nőtt.
   
A háztartások hitelállománya tranzakciókból eredően 191 milliárd forinttal mérséklődött, mivel a forinthiteleik állományát 1,7 milliárd forinttal csökkentették és 189,6 milliárd
forintnak megfelelő összegű devizahitelt fizettek vissza. A devizahitelek nagymértékű tranzakciója a végtörlesztésre vezethető vissza: október folyamán aktuális árfolyamon számítva megközelítőleg 170 milliárd forint devizahitel végtörlesztésére került sor, amelyből 130 milliárd forint a háztartások által a törvényben rögzített, úgynevezett végtörlesztési árfolyamon ténylegesen kifizetett összeg.
   
A nem pénzügyi vállalatok  tranzakció figyelembe véve - a forinthitelek állománya 42,4 milliárd forinttal nőtt, míg a devizahitelek állománya 9,1 milliárd forinttal csökkent. Az általuk kibocsátott, hitelintézetek tulajdonában lévő kötvények állománya - tranzakciókból eredően - 20,0 milliárd forinttal csökkent. Mindezek eredőjeként a hitelállományuk 13,2 milliárd forinttal nőtt. A vállalatok  betétállománya - az átértékelődés és az egyéb volumenváltozás hatásától eltekintve - 25,7 milliárd forinttal nőtt.  53,1 milliárd nettó forint betét elhelyezése,  27,3 milliárd forintnyi nettó devizabetét  kivonására került sor.

   

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.