Könnyebb kirúgni a munkavállalót

A befektetők érdekét szolgálja a Munka törvénykönyve?

Palkovics Imre, a Munkástanácsok Országos Szövetségének (MOSZ) elnöke szerint a Munka Törvénykönyve (Mt) jogi lehetőséget ad a munkavállalók könnyebben elbocsájtásához, a foglalkoztatás olcsóbbá tételéhez, ami befektetői érdek.

2011.11.25 18:39MTI

Az eredeti előterjesztés sok pontján - főleg az egyéni jogok területén - javulás történt, de „sötét folt” maradt a kollektív jogvédelmet nyújtó szakszervezetek, üzemi tanácsok működése – fogalmazott a szakszervezeti vezető.
   
Az új Munka törvénykönyvén „egyértelműen átüt, hogy a kormány nem szeretné, ha a szakszervezetek érdemben tudnának működni" - mondta,  megjegyezve, ezzel ellentétes kijelentések ugyan nap, mint nap elhangzanak, de a meghozott intézkedések, paragrafusok a szakszervezetek alapvető működési feltételeit sem biztosítják.
   
Meg tudnak maradni a szakszervezetek, de érdemi tevékenységet nem tudnak kifejteni – jelentette ki Palkovics Imre. Példaként említette, hogy a tagok munkaidő-kedvezmény hiányában nem tudnak kapcsolatot tartani, nem tudnak szociális segélyrendszereket felépíteni.
   
A MOSZ elnöke szerint a szakszervezetek társadalmi fontosságát, szerepét nem ismeri el a politika. Szóvá tette azt is, hogy miközben a politika pártok, civil szervezetek költségvetésből működhetnek, a szakszervezetektől „elvárnák, hogy semmilyen közösségi, anyagi támogatásban ne részesüljenek”. Az érdekvédők így azért küzdenek, hogy visszaszerezzék a szakszervezeti mozgalom legalább minimális megbecsülését, amely arra hivatott, hogy a társadalom által megtermelt javak viszonylag tisztességesen legyenek elosztva – jelentette ki. 
   
Céljaik elérésében jelenleg csak a közvéleményhez, nyilvánossághoz, nemzetközi fórumhoz tudnak fordulni a szakszervezetek. A tavalyi törvénymódosítással megszüntették a sztrájkképes munkavállaló közösségek valós sztrájk jogát – jegyezte meg Palkovics Imre.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.