Globális turbulencia

Martonyiék már nagyon lekezelnének az IMF-el

Magyarország elkötelezett megállapodni a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) és az Európai Unióval egy pénzügyi támogatásról, ami biztosítékot nyújt a globális turbulenciával és a piaci támadásokkal szemben - jelentette ki Martonyi János külügyminiszter csütörtökön.

2011.11.24 14:45MTI

Martonyi János a Dow Jones hírügynökségnek kijelentette, "személy szerint soha nem zártam ki annak a lehetőségét, hogy szükség esetén visszatérünk az IMF-hez. A magyar kormány soha nem volt ellenséges az IMF-fel szemben."

A külügyminiszter elmondta, Magyarország, bár emelkedő költségekkel, de képes finanszírozni szükségleteit a tőkepiacokról, és azért fordult az IMF-hez és az EU-hoz, mert támadás jeleit érzékelte a pénzpiacokon. Martonyi János szerint "a magyar kormány időben lépett, és korrekt választ adott".

A hírügynökség emlékeztetett arra, hogy az IMF-fel kapcsolatos múlt heti kormánybejelentés után a forint erősödött a héten korábban elért mélypontról, és 305 forint/euró árfolyam környékén stabilizálódott. További lépésként a következő napokban a magyar kormány a tervek szerint csökkenti az államadósság szintjét az államhoz került magánnyugdíjpénztári forrásokból - tette hozzá a külügyminiszter.

Martonyi János szerint a forint erősítését célzó kamatemelés inkább kárt okoz, semmint jót. "Rendkívül óvatos lennék kamatemelést illetően" - mondta Martonyi János, miközben emlékeztetett a Magyar Nemzeti Bank függetlenségére.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.