Mielőbbi új kormányt vagy választásokat ígért

Piacokat nyugtat az olasz államfő

Mielőbbi új kormányt vagy előre hozott választásokat ígért a megbolydult értékpiacok megnyugtatására Giorgio Napolitano olasz államfő szerdán, megerősítve, hogy Silvio Berlusconi kormányfő lemond, de csak azt követően, hogy a parlament elfogadta a stabilitási törvénycsomagot.

2011.11.09 19:23MTI

Napolitano az olasz tőzsde pánikhangulatát csillapítva külön hangsúlyozta: teljesen megalapozatlanok azok a kételyek, hogy Berlusconi vajon távozik-e hivatalából. "Nincs semmi kétség lemondása tekintetében" - szögezte le szerdai közleményében az olasz államfő. A EU által követelt gazdasági reformokat is tartalmazó csomag elfogadása pedig "napok kérdése", s Olaszországban semmi esetre sem kell számítani "egy hosszan elhúzódó kormányzati vagy parlamenti bénultságra": ezek a  félelmek megalapozatlanok, mert bármely pillanatban lehetőség lesz a szükséges rendkívüli intézkedések meghozására. 
   
Napolitano szerint a 2012-es költségvetési törvény elfogadását követően - "azonnal és a lehető leggyorsabban" - megkezdődnek az államfői konzultációk a Berlusconi lemondását követően kialakult kormányválság megoldására. "Ez lehetővé teszi, hogy rövid időn belül vagy új kormány alakuljon a parlament bizalmával - ami felhatalmazza a szükséges intézkedésekre -, vagy pedig a parlament dönt saját feloszlásáról, hogy ezt követően haladéktalanul megkezdődjön a lehető legrövidebb ideig tartó választási kampány."
   
Berlusconi is megerősítette szerdán, hogy a stabilitási törvény elfogadása után lemond, s kérte az ellenzéket, szavazzák meg ők is a csomagot, mert "aki ellene szavaz, az elárulja Olaszországot".
   
Az olasz elnöki hivatal, a Quirinale a miniszterelnök és Giorgio Napolitano köztársasági elnök kedd esti konzultációi után közölte, hogy Berlusconi lemond a stabilitási törvénycsomag elfogadása után. A Quirinale szerint Berlusconi arról tájékoztatta az államfőt, hogy teljességgel tudatában annak, milyen következményekkel járt az aznapi képviselőházi szavazás, s amint elfogadják az ország pénzügyi stabilitásának megteremtését célzó jövő évi költségvetési törvényt, visszaadja mandátumát. 

A római képviselőház kedden megszavazta a 2010-es (októberben még elvetett) zárszámadási törvényt, a Berlusconi-kormány azonban elveszítette többségét. A 630 tagú alsóházban az abszolút többséghez 316 igen szavazat kellett volna: 321 képviselő nem szavazott, 1 tartózkodott, és 308 voksolt igennel.

Koalíciós vezetők szerint a parlament még e héten, de legkésőbb a jövő hét elején megszavazza a szükséges reformokat.
   
Berlusconi lemondásának híre jelentős mozgást idézett elő a világ tőzsdéin, s szerdán a piacok ideges reagálásukkal azt jelezték szakértők szerint, hogy a befektetők bizonyosak akarnak lenni a politikai sakkjáték nagymesterének tartott Berlusconi távozásában. Az euróövezeti Olaszország már hosszabb ideje a befektetők figyelmének a középpontjában áll részben amiatt, hogy csillagászati, 1,9 ezer milliárd euró körüli adóssága már-már kezelhetetlen.

Épp az adósság nagysága miatt Olaszország nem is számíthat arra, hogy Európa összeadjon egy újabb mentőcsomagot, mint amilyet Görögország, Portugália, vagy Írország kapott. Olaszország az euróövezet GDP-jének 17 százalékát adja, míg például Görögország csupán 2,5 százalékát.

   

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.