"AAA" az S&P-től a briteknek

Megerősítve: csodálatos adós Nagy-Britannia

Megerősítette Nagy-Britannia - az euróövezeten kívüli legnagyobb EU-gazdaság - lehetséges legjobb, "AAA" szintű hosszú távú szuverén adósbesorolását hétfőn a Standard & Poor's, felidézve indoklásában a brit kormány által elindított radikális államháztartási kiigazítási programot.

2011.10.03 14:52MTI

A világ legnagyobb hitelminősítő csoportja Londonban közölte, hogy a hosszú lejáratú szuverén brit adósság "AAA" osztályzatával együtt megerősíti a rövid futamidejű brit államadósság "A-1 plusz" besorolását is; ez a rövid lejáratú adósságok esetében szintén a lehetséges legjobb osztályzat az S&P módszertanában.
   
A brit adósbesorolások kilátása továbbra is stabil.
   
A Standard & Poor's a megerősítéshez fűzött elemzésében felidézi, hogy a jelenlegi konzervatív-liberális brit kormánykoalíció a 2015-2016-os pénzügyi évre a hazai össztermék (GDP) 1,6 százalékára tervezi csökkenteni az ESA95 szabvánnyal számolt államháztartási hiányt a 2009-2010-es pénzügyi évben mért - békeidőben példátlan - 11,4 százalékról.
   
Az S&P két éve leminősítés lehetőségére utaló negatívra rontotta a brit adósosztályzat kilátását, arra az akkori várakozására hivatkozva, hogy a brit államháztartási folyamatok korrekciója nélkül a brit nettó 
államadósság középtávon megközelíti a GDP-érték 100 százalékát.
   
A hitelminősítő azonban tavaly októberben visszajavította stabilra a brit osztályzati kilátást, miután az új kormány a munkáspárti elődtől örökölt államháztartási hiány leépítésére drasztikus takarékossági intézkedéscsomagot jelentett be.
   
A terv öt évre elosztva összesen 126 milliárd font (43 ezer milliárd forint) értékű államháztartási konszolidációval számol; ez a 2010-es nominális brit GDP-érték hozzávetőleg 8,5 százalékának felel meg. A program háromnegyede kiadáscsökkentési intézkedésekből áll.
   
Ez példátlan mértékű és időtartamú költségvetési megszorítási program a brit gazdaságtörténetben. Még a Margaret Thatcher egykori konzervatív kormányfő nevével fémjelzett, hírhedten kemény - és a brit gazdaságot mély recesszióba sodró - gazdaságátalakítási program idején sem fordult elő, hogy a közkiadások reálértéken két egymást követő évben csökkenjenek, nem beszélve négy, vagy még több évről.
   
A brit "AAA" besorolás egyre nagyobb értéket jelent, tekintettel arra, hogy mind kevesebb a magasan fejlett ipari hatalmak között az ilyen elit adósosztályzat.

Az S&P a nyáron a világ legnagyobb gazdaságától, az Egyesült Államoktól is megvonta az "AAA" szuverén adósosztályzatot, egy fokozattal "AA plusz"-ra rontva az amerikai besorolást, amelyre ráadásul további leminősítés lehetőségére utaló negatív kilátást hagyott érvényben. Az S&P azzal a véleményével indokolta a döntést, hogy az adósságlimit-emelési vita lezárásaként létrejött államháztartási konszolidációs terv elégtelen a középtávú amerikai államadósság-pálya stabilizálásához.
   
A JP Morgan bankcsoport minapi összesítésében kimutatta, hogy a két legnagyobb nemzetközi hitelminősítő, a Standard & Poor's és a Moody's Investors Service által egyaránt "AAA" - illetve a Moody's módszertanában "Aaa" - besorolással ellátott teljes szuverén adósságmennyiség a globális GDP-értéknek ma már mindössze a 19 százalékát teszi ki. Az euróövezeti átlagos adósosztályzat egyre romlik: jelenleg "A1/A plusz" a 2010 elején mért "Aa2/AA" helyett, vagyis a valutaunió adósosztályzati átlaga a két nagy hitelminősítő besorolásai alapján számolva tavaly óta két teljes fokozattal gyengült - áll a JP Morgan elemzésében.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.