A Standard & Poor's kevesli Berlusconi lépéseit

Váratlanul leminősítették Olaszországot

Váratlanul leértékelte, egy fokozattal "A+/A-1+"-ról "A/A-1"-re rontotta Olaszország szuverén adósbesorolását a Standard & Poor's nemzetközi hitelminősítő.

2011.09.20 07:11MTI

Arra hivatkozott, hogy gyengültek az olasz gazdaság növekedési kilátásai és ezen a helyzeten a Silvio Berlusconi kormánya által tervezett reformok sem javítanak sokat.
   
A Washingtonban helyi idő szerint hétfő este nyilvánosságra hozott új besorolásra - további leminősítés lehetőségére utaló - negatív kilátás van érvényben.
   
A hitelminősítő közleményében úgy vélekedett, hogy az olasz kormánykoalíció törékenysége és a parlamenten belüli politikai nézeteltérések valószínűleg tovább korlátozzák a kabinet képességét arra, hogy határozottan reagáljon a nehéz belső és külső makrogazdasági környezetre.
   
A leminősítés után a Standard & Poor's továbbra is a megbízható kötvénykibocsátók közé sorolja Olaszországot, de ezt befolyásolhatja a gazdasági helyzet változása.
   
A leminősítés híre nagyon meglepő, s tovább erősítheti az adósságválság sújtotta euróövezeten belüli gondokkal kapcsolatos aggodalmakat. A piac inkább arra számított, hogy a nemzetközi hitelminősítők közül elsőként a Moody's értékelheti le Olaszországot. A Moody's múlt pénteken közölte, hogy még egy hónapot vár, mielőtt eldönti, változtat-e Olaszország adósbesorolásán.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.