Bíznak a nemzeti bank menedzsmentjében

A svájci kormány nemet mondott az erős frankot ellensúlyozó lépésekre

A svájci kormány szerdán elutasította azokat a felvetéseket, hogy hozzon rendkívüli intézkedéseket az erős frank negatív hatásainak ellensúlyozására.

2011.07.06 18:28MTI

A kormány bízik abban, hogy a nemzeti bank menedzselni tudja a frankot.
   
Svájci üzleti körök arra kérték a kabinetet, hogy egyebek mellett átmeneti kamat- és áfacsökkentéssel, illetve adókedvezményekkel segítse azokat a főként exportra termelő vállalkozásokat, amelyeket hátrányosan érint az erős frank.
   
"A kormány tudatában van annak, hogy ha a jelenlegi helyzet folytatódik, akkor annak negatív hatása lesz a reálgazdaságra. A kormány folytatni akarja a gazdaság erősítését célzó törekvéseit, de elutasít minden hosszú távon kontraproduktív intézkedést" - áll a kormány szerdai közleményében.
   
A svájci kabinet közleményében azt is hangsúlyozta, hogy a frank ereje többek között abban gyökerezik, hogy versenyképes a svájci gazdaság, stabil alapokon nyugszik az államháztartás, ugyanakkor az európai adósságválság miatt a befektetők a svájci devizában látják a menedéket.
   
Az erős frank ellenére a gazdaság továbbra is robusztusan fejlődik, erős a belföldi kereslet és az export-  főként Németországba és Ázsiába - bár az exportőrök érzékelnek némi lassulást.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.