Ekkora még nem volt soha

Megacsomaggal mentenek bankot az oroszoknál

Oroszországban minden idők legnagyobb bankmentő csomagját jelentették be pénteken.

2011.07.01 14:36MTI

A pénzügyileg megroggyant Bank of Moscow 14,2 milliárd dollárnak megfelelő pénzügyi támogatást kap az orosz betétbiztosítási ügynökségtől (DIA), illetve a bankban résztulajdonos állami VTB banktól.
   
A VTB 100 milliárd rubelt (3,6 milliárd dollár) ad, amiért cserébe 75 százalékra növeli tulajdonrészét a Bank of Moscow-ban a jelenlegi 46,48 százalékról, amit az év elején szerzet meg az orosz fővárostól. Amit a tulajdonhányad növelése megtörténik, a DIA 295 milliárd rubelt (10,6 milliárd dollár) folyósít a Moszkva nevét viselő banknak.

A DIA az orosz központi banktól kapja a szükséges pénzt, és 10 évre adja tovább a megmentésre kerülő banknak évi 0,51 százalékos kamattal, ami jóval alacsonyabb a piaci kamatoknál és a 9,4 százalékos inflációs rátánál.
   
Alekszander Turbanov, az orosz betétbiztosítási ügynökség vezetője pénteken azt mondta, hogy a Bank of Moscow kétes kinnlevősége 250 milliárd rubel (1 rubel közel 7 forint), ebből a bedőlt hitelek nagysága 150 milliárd rubel.  
   
Andrej Kosztyin, a VTB vezérigazgatója szerint a Bank of Moscow "zárt szervezetként" működött, elsősorban a tavaly menesztett  moszkvai polgármester, Jurij Luzskov üzleti érdekeltségét szolgálta ki.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.