Az ország csekély gazdasági súlya

Nem gyilkolják a görögök az eurót?

A görög adósságválság, az ország csekély gazdasági súlya miatt nem sodorja veszélybe a teljes eurózónát Pascal Lamy, a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) vezérigazgatója szerint.

2011.06.27 12:13MTI

Görögország alig öt százalékát adja az európai gazdaságnak. Nem hiszem, hogy a válság átterjedhetne a teljes európai gazdaságra - válaszolta a WTO vezetője a France Info francia hírrádiónak hétfőn adott interjújában arra a kérdésre, hogy milyen kockázatokkal járhat a görög válság az európai monetáris unióra. Ez egy klasszikus történet: egy kis ország hosszú időn át többet költött, mint amennyi bevétele volt, mert nagyon alacsony kamatlábbal jutott kölcsönhöz - hangsúlyozta Lamy, aki szerint "még nem késő" megmenteni Görögországot a fizetésképtelenségtől.

Lamy úgy véli: Európa most fizeti meg az egyes uniós országok iránt évtizedeken át tanúsított pénzügyi lazaságot, amelynek részeként Athénnal sem volt elég szigorú az eurózónához való csatlakozáskor.

"Nem lett volna nagyon korrekt a görögök hajában tetvek után kutatni azért, mert a statisztikákat meghamisították. És ez évtizedeken át tartott. És ezt a lazaságot most meg kell fizetni" - fogalmazott a WTO vezetője.

Athénnak a hét folyamán kell meggyőznie európai partnereit és hitelezőit arról, hogy vegyenek részt a Görögország számára kidolgozandó második mentőakcióban.

A szocialista kormány ellenzéke és a szakszervezetek kedd hajnaltól 48 órás sztrájkkal készülnek tiltakozni a szerdán és csütörtökön a parlament elé kerülő törvénycsomag elfogadása ellen.

Az euróövezet országai viszont attól teszik függővé az államcsőd szélén álló országnak nyújtandó pénzügyi segítséget, amelybe magánhitelezőket is be kívánnak vonni, hogy Athén bevezeti-e az újabb megszorító intézkedéseket.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.