Megdöbbentő válasz

Rákot okoz a mobiltelefon?

A legújabb kísérletek rávilágítottak, hogy nincs okunk megnyugodni a kérdést illetően. Sőt!

2011.06.01 12:54ma.hu

Hosszú évek óta folyik már a vita, vajon okoz-e rákos megbetegedést a mobiltelefon-használat. Egyöntetű válasz ugyan máig nem született, de az Egészségügyi Világszervezet (WHO, Wotld Health Organization) témába való beleszólása sokak véleményét megváltoztathatja. Egy, a WHO által felállított, rákbetegséget okozó kockázati tényezőket vizsgáló bizottság megállapította, hogy a rádiófrekvenciás elektromágneses mezők, ideértve a mobiltelefonok által generáltakat is, lehetséges rákkeltő hatással bírnak.

A Nemzetközi Rákkutató Központ (IARC, International Agency for Research on Cancer) a sugárzás lehetséges karcinogén voltára egy, a franciaországi Lyon városában, 31 szakértő által készített elemzés 8 napig tartó vizsgálatával derített fényt. Ezzel az elektromágneses sugárzás csatlakozott ahhoz a több mint 250 tételből álló listához, melyet az IARC potenciálisan veszélyesnek tart az emberi szervezetre. Ilyen például az ólom, a kipufogógázok vagy a vegyi tisztítási folyamatoknak való kitettség.

Jól szemlélteti, mennyire nehéz kétséget kizáróan megállapítani egy anyagról, hogy az valószínűleg nem rákkeltő hatású, hogy a szervezet 900 vizsgált elemből mindössze egynél, a karpolaktámnál jutott erre a következtetésre. Utóbbi az üvegszálas illetve műanyag termékek egyik összetevője, melynek karcinogén hatásáról korábban nem rendelkezett információval a tudomány.


Visszatérve a mobiltelefonokhoz, az IARC szakértői már korábban rendelkeztek elképzelésekkel arról, miként okozhat rákos elváltozásokat az emberi testben a készülékek sugárzása, de máig létezik bizonytalanság ezzel kapcsolatban.

Jonathan Samet, a bizottságot vezető fizikus, a Los Angeles-i Dél-Kaliforniai Egyetem egészségügyi szakértője elismerte, hogy az IARC mostani megállapítását nagy mértékben befolyásolta a mobiltelefonok által kibocsátott rádiófrekvenciás elektromágneses sugárzást vizsgáló Interphone nemzetközi kutatás. Ennek tavalyi közlése szerint nem volt tapasztalható növekedés a glióma (agyi daganatos megbetegedések) és a jóindulatú agydaganat, a meningióma bekövetkeztének valószínűségében. Ugyanakkor a hosszú távú, gyakori használat hatásvizsgálatának igényét fogalmazta meg az Interphone. Ezzel a megállapítással az IARC is egyetért. Samet szerint az emberek önkéntelenül is hatalmas mintát adnak a kutatásnak, hiszen napjainkban már közel 5 milliárd mobiltelefon-előfizetés létezik a világon. A telefonáló emberek pedig egyre több és több adatot szolgáltatnak.

Azonban a készülékek "lehetséges karcinogén" besorolását nem lesz könnyű megváltoztatni. Az olyan "járványügyi" felmérések, mint az Interphone, az egészséges és a már beteg emberek korábbi mobilozási szokásait vizsgálják, ami jelenlegi formájában közel sem ad tökéletes eredményt.

Ráadásul, mivel minden esetben sok időt igénylő felmérésről van szó, a technika gyors változása, a telefonok felpörgetett ütemű cseréje sem segíti a tudósok munkáját.

A telefonok sugárzásának lehetséges rákkeltő hatása besorolás tehát egyelőre marad, de az újabb tanulmányok változtathatnak ezen - minkét irányban. Addig is érdemes minél kevesebbet fülünkhöz szorítani a kis kommunikációs készülékeket, ezzel csökkenthetjük a sugárzás hatását - legyen az bármilyen jellegű is.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.