Itt él a második legnépesebb populáció

Az erdőirtás fenyegeti a csimpánzokat Sierra Leonéban

Az erdőirtás fenyegeti a csimpánzokat Sierra Leonéban, ahol Guinea utána a második legnépesebb nyugat-afrikai populáció él.

2011.05.25 22:31MTI

"Sierra Leone a biológiai változatosság szempontjából az első huszonöt ország között szerepel. Elsődleges főemlősvédelmi övezet is, ugyanakkor itt irtották ki a legtöbb erdőt" - mondta Thomas Lovell, az állatvilágért felelős miniszter egy háromnapos konferencia keddi megnyitóján Freetownban.
   
A tanácskozáson tervet dolgoznak ki a csimpánzok megmentésére.
   
Az országot száz éve borító erdőségeknek mára mindössze az öt százaléka maradt meg, és a környezetre továbbra is hatalmas nyomás nehezedik a túlzott erdőirtások, a legelőterületek növelése, a földek művelésre alkalmassá tétele, az erdőtüzek, a talajerózió és az erdőpusztulás miatt - közölte a miniszter.

Szavai szerint megvan a szükséges a törvényi háttér, de enyhék a büntetések, és források hiányában nehéz a törvényt betartatni.
   
Sierra Leonéban 5500 csimpánz él, néhányan közülük a védett területeken kívül - fedte fed Bala Amarasekaran, a tacugamai csimpánzmenedékhely igazgatója.
   
Az utóbbi harminc évben Nyugat-Afrika csimpánzainak 75 százaléka kipusztult, Sierra Leonéban azonban nőtt a populáció. Az országban tilos csimpánzt tartani háziállatként, a törvényt megsértők ötévi börtönnel sújthatók.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.