Nem látni az erdőt

Drámaian zsugorodik Amazónia erdősége

Nem hogy megállt Amazónia erdőségének zsugorodása, hanem drámaian romlott: hatszor nagyobb terület lett fátlan az utóbbi két hónapban, mint egy évvel korábban március-áprilisban.

2011.05.19 10:36MTI

A helyzet annyira aggasztó, hogy a brazil kormány rendkívüli bizottságot hozott létre a világ legnagyobb erdőségének pusztítása ellen. Műholdfelvételek szerint az utóbbi két hónapban 593 négyzetkilométerrel fogyatkozott az erdős rész az Amazonas medencéjében.

A drasztikus erdőirtás azért is meglepő, mert az évnek erre a szakára nem jellemző. Ugyanakkor közrejátszhatott benne az a törvénytervezet, mely amnesztiát adna sok gazdának, aki törvénytelenül növelte termőföldjét erdőirtással.

A tervezet heves vitákat váltott ki a brazil parlamentben és nagyjából patthelyzetbe bénult, bár a jövő héten kijuthat a holtpontról. Eleddig az 1991-es évek közepén tetőzött Amazónia erdőirtása, akkoriban évente 29 ezer 100 négyzetkilométernyivel - csaknem egyharmad Magyarországnyi területtel - zsugorodott.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.