Kora este látható

Hatalmas kozmikus kígyó "nyújtózkodik" a tavaszi égbolton

Hatalmas kozmikus kígyó "nyújtózkodik" a tavaszi égbolton, amelyet a kora esti órákban figyelhetnek meg az érdeklődők.

2011.05.06 22:25MTI

Az égi "hüllő" nem más, mint a Hydra-csillagkép, azaz az Északi Vízikígyó. Ez a legnagyobb kiterjedésű, ám halvány csillagokból álló csillagkép, nevében a Héraklész által legyőzött vízi szörnyet örökítették meg - olvasható a Space.com csillagászati hírportálon.
   
A Hydra "nősténykígyó", amelynek a déli féltekén van a társa, Hydrus, a "hím" Déli Vízikígyó.

Forrás: space.com

Az Északi Vízikígyó a Rák-csillagkép alatt kezdődik, délkeleti irányban "halad", és valahol a Szűz-csillagkép alatt végződik. A Hydra "hátán" a Serleg-csillagkép (Crater) és a Holló-csillagkép (Corvus) található: A Corvus Apollón hollója volt, akit az isten elküldött, hogy hozzon vizet a serlegébe.

A madár azonban inkább fügét csemegézett, majd víz helyett egy vízi kígyóval tért vissza a karmai közt, azt hazudva Apollónnak, hogy a hüllő miatt nem tudta teljesíteni feladatát. Az isten annyira feldühödött a hazugságon, hogy a hollót, a kígyót, ahogy a serleget is az égre dobta.
   
Az Északi Vízikígyó legfényesebb csillaga az Alfard (magányos csillag), a legérdekesebb képződménye viszont az epszilon Hydrae. Ez egy hármas csillagrendszer, amelynek két tagja 15,3 év alatt kerüli meg egymást, a harmadik csillag viszont 650 év alatt tesz egy teljes fordulatot a páros körül.
   
Egykoron a Hydra farkán helyezkedett el a Bagoly-csillagkép (Noctua), amelyet egy tucatnyi, túlnyomórészt halvány csillag alkotott. A Noctua azonban már nem szerepel a csillagképek hivatalos listáján, ily módon - noha a csillagos égboltot sokféle "madár" népesíti be -, hiányzik közülük a bagoly, amelyet leginkább azonosítanak az éjszakával.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.