103 példány él

Kihalás fenyegeti a vadon élő kenyai bongót

Kihalás szélén áll egy antilopfajta, melyből az egész világon összesen 103 példány él vadon a kelet-afrikai Kenyában.

2010.07.31 18:58MTI

Élőhelyük csökkenése, genetikus tényezők, vadászat, és betegség vezettek a kenyai bongók (Tragelaphus eurycerus isaaci) eltűnéséhez - olvasható a kenyai vadvédelmi szolgálat (KWS) egy közleményben. A kenyai (hegyi) bongó a legnagyobb hegyi antilop, akár a 300 kilogrammot is elérheti.

Gesztenyevörös szőrzetén 12–14 keresztcsík húzódik, és a hímnek és a nősténynek is csavart szarva van. Főleg Kenya középső régióiban, négy erdős hegyen él.

A kenyai bongó a leginkább veszélyeztetett antilop Kenyában, és valószínűleg a leginkább végveszélyben lévő nagytestű szárazföldi emlős a Szaharától délre a közlemény szerint.

A Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) a hegyi bongót a kihalófélben lévő fajok kategóriájába sorolta.

A kenyai vadvédelmi szolgálat adatai szerint több mint 500 hegyi bongó él állatkertekben világszerte, melyek eredetileg Kenya középső részéről származnak.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.