Nőstény egereket válltoztattak leszbikussá tudósok

Génjeinkben rejlik a homoszexualitás kulcsa?

Nőstény egereket változtattak leszbikussá dél-koreai tudósok egy gén kikapcsolásával. A kutatók szerint ugyanakkor ebből nem lehet semmiféle következtetést levonni az emberi szexualitásra vonatkozóan.

2010.07.09 08:31MTI

Egyszerű eljárással, az embrionális korban lévő nőstény egerekben az ösztrogénszintet szabályozó FucM gén kikapcsolásával érték el a tudósok, hogy az idővel felnőtt állatok visszautasították a hímek közeledését, és inkább nőstény társat próbáltak találni maguknak - számolt be a BMC Genetics című folyóiratban megjelent cikkről csütörtökön a telegraph.co.uk. 

A mutáns nőstény egér agyában olyan kissé megváltozott fejlődés zajlott le, amely szexuális preferenciája tekintetében hasonlóvá tette a hím egerekhez - mondta el Csan Kju Park, a kutatás vezetője. 

A tudósok régóta kutatják, hogy a génállománynak van-e köze a homoszexualitáshoz, ám a tanulmány szerzői leszögezték, hogy lehetetlen megmondani, vajon mostani felfedezésük kapcsolatba hozható-e bármilyen módon az emberi szexualitással. 

A kutatók magyarázata szerint az enzimet termelő gén kikapcsolásával elérték, hogy a nőstény egér több ösztrogént termeljen, mivel megakadályozták, hogy az agyuk kiszűrje a hormont. De mint hangsúlyozták, miközben az ösztrogén "elférfiasítja" az egerek agyát, az emberekre nincs ilyen hatása. 

Park professzor, a dél-koreai Tudományos és Technológiai Intézet tudósa elmondta: szeretné feltárni, vajon a FucM gén által termelt enzimnek van-e valamilyen hatása az emberi szexualitásra, de szerinte nem lesz könnyű önkénteseket találni a kísérlethez.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.