Hiperszonikus repülési rekord: 6 Mach 3 percig

Hatszoros hangsebességgel suhan az X-51A

Hiperszonikus repülési rekordot állított fel az amerikai légierő X-51A jelű kísérleti gépe: hatszoros hangsebességgel több mint három percen át repült - közölte csütörtökön a Pentagon.

2010.05.28 07:28MTI

Az X-51A Waveridert egy B-52 Stratofortress bombázóról indították el Dél-Kaliforniában 15 ezer méteres magasságban. A scramjet torlósugár-hajtómű 6 Mach sebességre gyorsította fel a gépet, amely 200 másodpercig haladt ilyen gyorsan.

A légierő közlése szerint a scramjet korábbi rekordja 12 másodperc volt. Charlie Brink - aki a légierő Wright-Patterson bázisán, Ohio államban irányítja az X-51A programot - úgy fogalmazott: az elért eredmény a repülőgépes motortechnikában olyan ugrást jelent, mint amikor a második világháború után a propelleres technikát felváltotta a sugárhajtás.

Az X-51A Waverider a Pratt and Whitney Rocketdyne és a Boeing közös fejlesztése, a programban az amerikai űrkutatási hivatal, a NASA is részt vesz; eddig négy példány készült belőle.

Joe Vogel, a Boeing hiperszonikus osztályának igazgatója azt mondta: ez a világrekord a hiperszonikus gépek alkalmazásának új alapjait teremti meg az űrkutatástól, a felderítésen és szállításon át a csapásmérésig.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.