Madárvédelmi megállapodás áramszolgáltatókkal

Akadálymentes égbolt a madarak védelmében

Az Európai Unióban eddig példátlan megállapodásra került sor a védett madarak megóvása érdekében. Amióta léteznek különböző feszültségű szabadvezetékek, azóta ismert az is, hogy az elektromos vezetékek mentén madarak pusztulnak el...

2008.02.26 12:21ma.hu

Haraszthy László természet- és környezet megőrzési szakállamtitkár szakmai támogatásával a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium illetve területi szervei az áramszolgáltatók számára átadják azoknak a vezetékszakaszoknak a pontos térképét, amelyek madárvédelmi szempontból veszélyesnek minősíthetők - olvasható a KvVM közleményében.

Az áramszolgáltatók ennek alapján pontosabban tudják tervezni, mely szakaszokon és milyen madárvédelmi megoldásokat kell alkalmazniuk, amennyiben átalakításokat végeznek a vezetékek nyomvonalában. Amióta léteznek különböző feszültségű szabadvezetékek, azóta ismert az is, hogy az elektromos vezetékek mentén madarak pusztulnak el. Az állami és civil természetvédelem, illetve a hazai áramszolgáltatók több évtizedes együttműködésének kíván konkrét működési keretet és kiszámítható ütemtervet adni az „Akadálymentes Égbolt” nevű megállapodás, amelyet Haraszthy László szakállamtitkár és Olajos Péter európai parlamenti képviselő kezdeményezésére, közel egyéves szakmai előkészítés után hoztak tető alá az érintettek.

A környezetvédelmi minisztérium szakállamtitkárának koordinálásában történik az együttműködés végrehajtása, így a veszélyes vezetékszakaszok felmérése és adatbázisuk felállítása, továbbá az átalakítások uniós pályázati kereteinek felhasználása. Hasonló önkéntes együttműködési megállapodásra még nincs példa az EU-ban a természetvédelmi szereplők és az áramszolgáltatók között. Jelentős lépés ez Magyarország részéről az Európai Unió Környezetvédelmi Akcióterve, illetve a „Biológiai sokféleség csökkenésének megállítása 2010-ig – és azon túl” cselekvési terv végrehajtásában, továbbá az üzleti szféra bevonásáról szóló Lisszaboni Üzenet megvalósításában.

Magyarországon a Környezet és Energia Operatív Program (KEOP) keretében 2008-2013 között 3,5 milliárd forint áll rendelkezésre az ilyen természeti értékek megőrzésére, károsító hatás mérséklésére.

Az elmúlt évtizedekben ugyanakkor jelentős erőfeszítések történtek a madárbalesetek mértékének csökkentésére. Magyarországon mára több mint 50 000 középfeszültségű oszlop szigetelése történt meg az állami és civil természetvédők, továbbá az áramszolgáltató vállalatok együttműködésének köszönhetően.

Mindazonáltal, mivel az ország területén található kb. 645 000 középfeszültségű szabadvezeték-oszlop mintegy egyharmada, 200 000 jelenthet veszélyt a madarakra, még sok a tennivaló: a meglévő, még szigeteletlen középfeszültségű szabadvezeték oszlopfejek közül a madárvédelmi szempontból kockázatos területeken (különösen ragadozó madarak gyülekező- és táplálkozóhelyein) lévőket szigeteléssel kell ellátni, a területek fontossági sorrendje szerinti ütemezésben. Az ütközés miatti pusztulás megelőzésére kidolgozott egyik módszer a veszélyes vezetékeken foszforeszkáló, kisebb légmozgás esetén is forgó „madáreltérítők” kihelyezése. A módszer hazai bevezetése azokon a területeken indokolt, ahol koncentráltan fordulnak elő például túzokok és darvak. A megállapodás alapján a terv az, hogy 2020. évelejéig minden madárvédelmi szempontból veszélyes vezetékszakaszt átalakítsanak madárbaráttá.

A munkálatok finanszírozását hazai és uniós természetvédelmi keretekből, illetve az áramszolgáltatók hozzájárulásából végzik. A megállapodást a következő felek írják alá: KvVM, MME, DÉMÁSZ, ELMŰ-ÉMÁSZ, E.ON.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.