Hosszú távon veszélyes is lehet

Érdekes- A klímaváltozás jótékony hatással lehet a tibeti turizmusra

Bár a globális felmelegedés következtében súlyosan károsodik a fennsík ökológiája, illetve vészesen csökkenhet a jég mennyisége, a mezőgazdaságnak és a turizmusnak jót tesz a folyamat.

2009.08.24 10:20National Geographic

„A felmelegedés jót tesz a mezőgazdaságnak és a turizmusnak. Megnöveli a termőidőszakot" – olvasható Csin Ta-ho, a Kínai Meteorológiai Szolgálat volt vezetőjének, a Kínai Tudományos Akadémia kutatójának a kínai állami sajtóban tett nyilatkozata.

A kelet-ázsiai óriás erősen támaszkodik a turizmusból származó bevételekre. Ez az ország egyik legszegényebb régiójának, Tibetnek a fejlesztésében is fontos szempont, s az országos vezetés abban bízik, hogy egy a fővárosba, Lhászába vezető vasútvonal növelni fogja az odalátogatók számát.

Ez év januárjától júliusig 2,7 millió turista kereste fel Tibetet, háromszor annyian, mint 2008 hasonló időszakában.

A mezőgazdaságra és az idegenforgalomra ugyan jó hatással van a felmelegedés, a szakértő azonban figyelmeztetett a globális felmelegedés számos negatív következményeire is Tibetben és a környező területeken.

A térségben négyszer olyan gyorsan emelkedik a hőmérséklet, mint máshol Kínában.

„A felmelegedés miatt rövid időn belül megnövekszik a tavak felszíne, és áradásokat, sárfolyamokat okoz majd. Hosszú távon a gleccserek életfontosságúak az ázsiai folyók, köztük az Indus és a Gangesz számára. Ha ezek a jégkészletek eltűnnek, veszélybe kerül az említett területek vízutánpótlása" – fűzte hozzá a kutató.

A fennsík ökológiájában már eddig is számos negatív folyamat indult be, amelyekről a National Geographic Online egy korábbi cikke részletesebben is beszámolt. Ezek hatásai sokszor nem Tibetben, hanem az onnan eredő óriásfolyók alsóbb szakaszain, esetenként több ezer kilométerrel messzebb jelentkeznek.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.