Omega-3 zsírsavval növelik kitartásukat

Már a madarak is doppingolnak

A kis partfutó tudatos táplálkozásával fokozza kitartását - fedezték fel amerikai kutatók. Az észak-amerikai vándormadár minden évben Dél-Amerikába menekül a kemény tél elől, azonban előtte beiktat egy pihenőt Kanada keleti partjainál.

2009.04.01 08:50MTI

A Fundy-öbölben két héten át kizárólag az omega-3 zsírsavakban gazdag tegzes bolharákkal táplálkozik. Ezzel a táplálék-összetevővel jócskán növelni tudják teljesítményüket - írta az ottawai egyetem kutatója, Jean-Michel Weber kollegáival együtt a "Journal of Experimental Biology" című szaklapban. 

A virginiai fogasfürjjel végzett kísérletek alátámasztották ezt a felfedezést. Ezek a madarak csak ritkán repülnek, akkor is csak rövid szakaszon, ezért szárnyizomzatuk kevésbé fejlett. Hat hét szigorú tegzes bolharák-diéta után azonban alig maradtak le fittségben a hosszútávrepülőktől - mutattak rá a kutatók. 

A fürjeket a kísérlet során két bizonyos omega-3 zsírsav egyikével vagy a kettő keverékével etették hat hétig. Ezt követően megmérték a mellizmok oxigénfogyasztását, amely rendkívüli mértékben fokozódott. Ez az izmok teljesítménynövekedésére enged következtetni. 

Ezen kívül még négy anyagcsereenzim aktivitását is ellenőrizték a kutatók, és az értékek 58-90 százalékos növekedését állapítottak meg, amely immár megfelelt a partfutóknál mérteknek. Az enzimek teljesítményének ilyen mértékű növelése még az élsportolók számára is lehetetlen: hét hét intenzív állóképesség-fokozó edzés után mindössze 38-76 százalékkal képesek növelni értékeiket.
 
Most azt kívánják tisztázni a kutatók, miként fokozzák a zsírsavak az enzimek aktivitását. Már néhány éve bizonyított tény, hogy az omega-3 zsírsavak képesek megelőzni az érelmeszesedést, és ezzel a szívkoszorúerek beszűkülését. Mivel az ember szervezetéből hiányzik egy enzim, ő maga nem képes előállítani bizonyos omega-3 zsírsavakat, hanem kénytelen azt táplálékával bejuttatni. A zsírsavak elsősorban a magas zsírtartalmú halfajokban, mint a heringben, lazacban vagy tonhalban fordulnak elő, de számos növényi olaj is tartalmazza őket, így például a len- vagy a dióolaj.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.