Űrkutatás

Elindult a Föld felé a kínai Csang'o-6 holdszonda

A május 3-án indított küldetés mérföldkőnek számít az ország űrprogramja szempontjából.

2024.06.04 12:14MTI

A Csang'o-6 kínai Hold-szonda felszállt és megkezdte útját vissza a Föld felé, miután sikeresen begyűjtötte a kőzetmintákat a Hold túlsó oldaláról - közölte kedden a kínai űrügynökség.

A szonda helyi idő szerint reggel 7 óra 38 perckor indult vissza a Föld felé, miután múlt vasárnap reggel szállt le a Hold távolabbi oldalán.

A kínai űrhivatal közleménye szerint a szonda "kiállta a Hold túlsó oldalán uralkodó magas hőmérséklet próbáját", de "a felemelkedés különösen nehézkes volt".

A felszállást követően a szonda elérte a tervezett Hold körüli pályát és a fedélzetén lévő mintákkal összekapcsolódik egy másik, pályán lévő űreszközzel, amelyről egy visszatérő szondában repül vissza és várhatóan június 25-én a kínai Belső-Mongólia területén ér földet - tették hozzá.

A május 3-án indított küldetés mérföldkőnek számít az ország űrprogramja szempontjából. Ha sikerrel jár, ez lenne az első alkalom, hogy a Hold túlsó oldaláról talaj- és kőzetmintákat hoznak vissza a Földre.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.