Egészségügy

Az Európai Gyógyszerügynökség forgalmazásra ajánlotta Ixchiq nevű, chikungunya elleni oltóanyagot

Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) az Ixchiq nevű vakcina forgalomba hozatali engedélyének kiadását javasolta pénteken, az Ixchiq az első olyan oltóanyag lehet az EU-ban, amely védelmet nyújt a 18 éves és annál idősebb felnőtteknek a chikungunya ellen.

2024.05.31 22:02MTI

Az Európai Unió gyógyszerfelügyeleti hatóságának szerepét betöltő, amszterdami székhelyű ügynökség pénteki tájékoztatása szerint a Ixchiq nevű oltóanyag uniós használatára vonatkozó engedélyezési javaslat három befejezett, 3610 résztvevővel és 6 hónapos utánkövetéssel végzett klinikai vizsgálat összesített adatain alapul.

A chikungunya, más néven chikungunya-láz vírusos betegség, amelyet a chikungunya vírus (CHIKV) okoz. A vírust fertőzött szúnyogok, elsősorban az egyiptomi csípőszúnyog és az ázsiai tigrisszúnyog terjeszti.

Az uniós gyógyszerügynökség közölte, a legtöbb CHIKV-vel fertőzött embernél 3-7 napon belül jelentkeznek a tünetek, melyek láz és ízületi fájdalommal járnak. Egyéb tünetek lehetnek a fejfájás, az izomfájdalom, az ízületi duzzanat vagy a kiütés. A legtöbb beteg egy héten belül felépül, de néhányuknál több hónapig vagy még hosszabb ideig tartó ízületi fájdalom jelentkezik. A betegek kis hányadánál súlyos akut betegség alakulhat ki, amely szervi elégtelenséghez vezethet.

A CHIKV-fertőzés elsősorban a trópusokon és a szubtrópusokon élő embereket érinti. Az EU-ban feljegyzett esetek többsége olyan utazókat érintett, akik Európán kívül fertőződtek meg. A fertőzött szúnyogok éghajlatváltozás miatti elterjedése azonban a világ eddig, a vírus által megkímélt régióiban is a chikungunya megjelenéséhez vezethet - tették hozzá.

A chikungunya ellen ez idáig nem volt engedélyezett oltóanyag az Európai Unióban - közölték.

Az Ixchiq forgalomba hozatalának európai uniós kérelmezője a Valneva Austria GmbH osztrák vakcinagyártó vállalat. Az EMA javaslata szerint az oltóanyagot egyszeri adagban kell beadni.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.