Régészet

Gránátkővel díszített 2300 éves aranygyűrűt találtak Jeruzsálemben

A perzsa vagy a korai hellenisztikus korból, az időszámítás előtti 4. század végéről vagy a 3. század elejéről származhat.

2024.05.27 16:46MTI

Gránátkővel díszített 2300 éves aranygyűrűt találtak egy jeruzsálemi ásatáson. A hellenisztikus korból származó gyűrűt minden jel szerint egy gyermeknek szánták - közölte hétfőn az Izraeli Régészeti Hatóság.

A méretből ítélve a kutatók úgy gondolják, hogy a gyűrű egy gyereké lehetett. Amúgy legfeljebb egy nő kisujjára lehetett volna felhúzni.

A stílusjegyek alapján az ékszer a perzsa vagy a korai hellenisztikus korból, az időszámítás előtti 4. század végéről vagy a 3. század elejéről származhat. Az emberek ebben a korszakban kezdték előnyben részesíteni a drágakővel díszített aranyat az önmagában díszes arannyal szemben.

A gyűrű úgy készülhetett, hogy vékony aranylemezeket kalapáltak össze tömör arannyá egy fém2talapzaton - áll a tájékoztatóban. A leírás szerint az arany tartóssága miatt az ékszeren nem látszik semmiféle kopás.

A hellenisztikus korban, Nagy Sándor uralma alatt nagyon elterjedtek az arany ékszer. A makedón király hódításai kedveztek a fényűzési cikkek elterjedésének és kereskedelmének - tették hozzá a kutatók.

Nagy Sándor időszámítás előtt 336-ban jutott hatalomra, ezzel vette kezdetét a hellenizmus kora. A - mai Izraelt is magába foglaló - korabeli Palesztina is a makedón hadvezér uralma alá került. Jeruzsálem akkori lakói láthatóan "nyitottak voltak a széles körben elterjedt hellenisztikus stílusra" - írták hétfői közleményükben az izraeli kutatók.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.