Természetvédelem

Adatgyűjtő akció indul a fehér tündérrózsa Tisza-tavi előfordulásának feltérképezésére

Egyik kiemelt hazai élőhelye a Tisza-tó, ahol olykor szinte szőnyegként borítják be a vízfelszínt levelei és termetes, hófehér virágai.

2024.05.10 23:07MTI

Adatgyűjtő akciót hirdet az év vadvirága, a fehér tündérrózsa Tisza-tavi előfordulásának feltérképezésére a Tisza-tavi Ökocentrum és a Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft.

A Herman Ottó Intézet közleménye szerint a május 14-től szeptember 30-ig tartó akció célja a tónál megtalálható tündérrózsák bejelentésének ösztönzése, ezzel a helyi előfordulási sajátosságainak a feltérképezése, akárcsak magának a vízinövénynek és sokszínű élőhelyének a jobb megismertetése.

Idén a fehér tündérrózsa (Nymphaea alba) az év vadvirága, ez a vízinövény nem csupán látványos küllemű, természetvédelmi szempontból is értékes, védett faj - írták. A fehér tündérrózsa egyik kiemelt hazai élőhelye a Tisza-tó, ahol olykor szinte szőnyegként borítják be a vízfelszínt levelei és termetes, hófehér virágai, így méltán tekinthető a tó egyik ikonikus vízinövényének - jegyezték meg.

A vadvirág megőrzésében azzal lehet segíteni a szakemberek munkáját, ha a növény megfigyelését az észlelők bejelentik az önkéntes adatgyűjtő Vadonleső Programban - közölték. Az akcióba bárki bekapcsolódhat, felnőttek, illetve 18 év alatti gyermekek és fiatalok szülői felügyelettel, a szülő regisztrációjával - tájékoztattak.

Az akció végén a fotóval ellátott adatot beküldők között ajándékokat, például családi ökocentrum belépőjegyeket és Vadonleső ajándékcsomagokat sorsolnak ki a szervezők. A sorsolás eredményéről, valamint az ajándékok átvételéről a nyerteseket 2024. október 15-ig e-mail útján értesítik - közölték.

További részletek a https://www.hermanottointezet.hu/tisza-tavi-tundervadaszat oldalon olvashatók.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.