Űrkutatás

Kína újabb legénységet küldött a Mennyei Palota űrállomásra

A három űrhajós hat hónapig marad a Tienkung űrállomáson, különböző tudományos, űrkutatási és űralkalmazási kísérleteket végeznek a Föld körüli pályán, valamint többször tesznek majd űrsétát is.

2024.04.25 18:09MTI

Útnak indította Kína csütörtökön este három űrhajósát a Tienkung (Mennyei Palota) űrállomásra, hogy leváltsák a tavaly október óta az állomáson tartózkodó háromtagú legénységet - közölte az űrrepülési programért felelős kínai ügynökség.

A Sencsou-18 űrhajót szállító Hosszú Menetelés-2F hordozórakéta helyi idő szerint este 20 óra 59 perckor emelkedett a levegőbe a Kína északnyugati Kanszu tartományában található Csiucsüan műholdindító központból - közölte az ügynökség.

A három űrhajós hat hónapig marad a Tienkung űrállomáson, különböző tudományos, űrkutatási és űralkalmazási kísérleteket végeznek a Föld körüli pályán, valamint többször tesznek majd űrsétát is - tették hozzá, kiemelve, hogy a kutatások keretében halakkal is kísérleteznek majd, hogy többet tudjanak meg a gerincesek űrben történő tenyésztéséről.

Kína 2003-ban indította el első űrhajósát, és ezzel az Egyesült Államok és a Szovjetunió után a harmadik nemzet lett, amely embert juttatott az űrbe. Peking céljai között szerepel, hogy 2030-ra megvalósítsák az emberes holdra szállást, 2035-re pedig egy kutatóbázis elkészítését tervezik a Holdon.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.