Tudomány

Tudósok drónt küldtek az óceánba, és 'soha nem látott' fajok bőséges tárházára bukkantak

A világ óceánjainak legtávolabbi részein ritkán látható sziklaképződmények és feltáratlan biológiai sokféleség tárházai lapulnak, ami arra utal, hogy új fajok és életformák még mindig akadnak.

2024.02.25 07:07ma.hu

A Schmidt Ocean Institute tudósai a chilei partoknál lévő vizek feltárása során egy hatalmas víz alatti hegyet találtak, amely több mint 100 furcsa és rendkívüli élőlénynek ad otthont.

A csapat egy víz alatti robot segítségével egy 1800 mérföld hosszú területet fedezett fel, amely több mint 200 tenger alatti hegycsoportnak ad otthont. A tengeralattjáró 4500 méteres mélységbe ereszkedett, és 20 377 négyzetmérföldnyi tengerfenéket térképezett fel, négy új hegyet találtak, amelyeknek különálló ökoszisztémájuk van.

"Ezzel az expedícióval messze felülmúltuk a hozzá fűzött reményeinket" - mondta a kutatócsoport vezetője, Dr. Javier Sellanes. "Az ember mindig számít arra, hogy új fajokat talál ezeken a távoli és kevéssé feltárt területeken, de az a mennyiség, amit találtunk, különösen egyes csoportok, például a szivacsok esetében, észbontó."

A legmagasabb csúcsú tengerfenékhegyet a szakértők nem hivatalosan Solito (Magányos) névvel illették, amely 3530 méter magas - négyszer magasabb, mint a dubaji Burj Khalifa felhőkarcoló.

A vízi robot felvételein olyan élőlények sokasága tűnt fel, mint a ritka ostoros tintahalak, vörös halak, spirális korallformációk, Oblong Dermechinus tengeri sünök, homárok, tengeri pókok, hálószerű szivacsok és tüskés sünök.

"A teljes fajmeghatározás sok évet vehet igénybe" - mondta Dr. Jyotika Virmani, a Schmidt Ocean Institute ügyvezető igazgatója a médiának. "Dr. Sellanas és csapata hihetetlenül sok mintával rendelkezik erről az elképesztően szép és kevéssé ismert biodiverzitás-forrástérről.

Elmondta, hogy az intézet együttműködött a Nippon Foundation - Nekton Ocean Census Programmal, amely azt a célt tűzte ki, hogy a következő 10 évben 100 000 új tengeri fajt találjon.

"Ha egyszer azonosítják, ezek az új fajok ennek részét képezik majd" - mondta Virmani.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.