Tudomány

Több mint 50 év után újra Holdra szállt Amerika - videó

Sikeres leszállást hajtott végre a Holdon az amerikai Intuitive Machine űrvállalat holdjárója, s ezzel több mint ötven év után az első amerikai űreszköz érkezett meg a Föld kísérőbolygójára.

2024.02.23 09:35MTI

A texasi székhelyű magáncég leszállóegysége a landolást követően csak gyenge jelet küldött, de Tim Crain, a küldetés vezetője megerősítette, hogy megtörtént a leszállás, és az űreszköz a Hold felszínén áll.

Steve Altemus, az Intuitive Machines vezérigazgatója szintén sikeres leszállásról számolt be.

A vállalat azt nem közölte, hogy a tervezett helyszínen, a Hold déli pólusánál landolt-e a holdjáró, de azt bejelentették, hogy két órával a leszállás után elkezdte az adatok küldését.

Az Egyesült Államok utoljára 1972-ben, a NASA Apolló-programjának idején landolt a Holdon. Az Intuitive Machines az első amerikai magánvállalat, amely Holdra szállást hajtott végre. Januárban az Astrobotic Technology amerikai magánvállalat kísérlete kudarcot vallott, leszállóegysége visszazuhant a Földre.

Bill Nelson, a NASA igazgatója gratulált a sikeres landoláshoz.

A Holdra szállást feszült órák előzték meg, mert meghibásodott a leszállóegység lézeres navigációs rendszere, ezért az űreszköznek még egy kört kellett tennie a Hold körül, és a repülésirányítás a NASA kísérleti lézerrendszerét aktiválta a landoláshoz.

Az Odysseus leszállását a déli pólus közelében, sziklák és kráterek szabdalta felszínen, egy viszonylag sík helyszínen tervezték, a Malapert kráternél. A helyszín azért vonzó, mert a kráterekben jég vagyis fagyott víz lehet.

A landolás után csaknem 15 perccel jelentette be a repülésirányítás, hogy fogja az Odysseus gyenge jeleit.

A napenergiával működő leszállóegység a tervek szerint egy hétig működik, addig, amíg be nem áll a hosszú holdi éjszaka.

A 4,3 méter magas, hatlábú, karbonszálból és titánból épített Odysseus a NASA hat kísérletét vitte el a Holdra. Az amerikai űrhivatal 118 millió dollárral támogatta a magáncéget a leszállóegység megépítésében, az Artemis Hold-program részeként.

Az Intuitive Machines leszállóegységével a Columbia Sportswear is elküldte a Holdra legújabb sportruházati anyagát, a szobrász Jeff Koons 125 mini holdfiguráját, az Embry-Riddle Aeronautical University pedig a leszállóegységről készülő képek rögzítésére szolgáló kamerákat.

Januárban egy japán magán űrvállalatnak sikerült landolnia űreszközével a Holdon.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.