Tudomány

Csaknem ezer középiskolás vesz részt az SZTE földrajzversenyén

A döntő feladataival nem elsősorban a lexikai tudást mérik, inkább a már megszerzett ismeretek alkalmazásában kellett jeleskedniük a csapatoknak.

2024.02.03 15:03MTI

Csaknem ezer középiskolás vesz részt a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) Földrajzi és Földtudományi Intézete által szervezett Jakucs László Nemzetközi Földrajzversenyen - tájékoztatta a felsőoktatási intézmény közkapcsolati igazgatósága az MTI-t.

A közlemény szerint az immár 13. alkalommal megszervezett tanulmányi verseny első, csütörtöki fordulójában 478 csapatban 956 diák ad számot tudásáról. A csapatok 108 iskolából - Magyarország minden vármegyéjéből és a határon túlról, Erdélyből, Délvidékről, Kárpátaljáról és a verseny történetében először Horvátországból is - jelentkeztek.

Az első fordulót az induló csapatok online formában teljesítik, feladataikat a diákok saját iskolájukban tanári felügyelettel, az SZTE egyetemi CooSpace rendszerében oldják meg. Az április közepén Szegeden rendezett döntőbe a legjobb 48 csapat kerül be. Ekkor az első körben online írásbeli feladatsor várja a résztvevőket, majd a legjobb 24 csapat három további három körben - labor, szóbeli és kvíz - méri össze tudását.

A versenyre felkészülve a diákok a középiskolai természetföldrajzi ismeretek mellett minden évben egy kiemelt szakterületen mélyülhetnek el, idén ez a téma a vízzel kapcsolatos környezeti veszélyek a Kárpát-medencében. A felkészülő anyagok révén az SZTE Természeti Földrajzi és Geoinformatikai Tanszékének több a vízhez kapcsolódó kutatására - árvíz, a belvíz, az aszály és a folyók mikroműanyag- szennyezése - is ráláthatnak így a résztvevők. A döntő feladataival nem elsősorban a lexikai tudást mérik, inkább a már megszerzett ismeretek alkalmazásában kellett jeleskedniük a csapatoknak.

A legjobb csapatok tanulói az értékes nyeremények mellett pluszpontokkal gazdagodnak, ami hozzájárulhat a sikeres egyetemi felvételihez - áll a közleményben.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.