Állati

Először sikerült levideózni egy újszülött fehér cápát

A nőstény alámerült, és nem sokkal később egy kis cápa jött fel a vízfelszínre.

2024.01.31 08:35MTI

Valószínűleg első alkalommal sikerült egy természetfotósnak lencsevégre kapni egy újszülött fehér cápát.

Az Environmental Biology of Fishes című szaklapban kedden megjelent cikk szerint Carlos Gauna fotósnak Philip Sterner PhD-s diákkal közösen sikerült megfigyelniük 2023 júliusában egy vemhes nőstényt a kaliforniai partvidék előtt.

A tengeri ragadozó alámerült, s nem sokkal később egy kis cápa jött fel a vízfelszínre egyenesen Gauna drónra erősített kamerájába nézve. Természettudósoknak már ugyan sikerült fiatal fehér cápákat lefotózniuk, de még sosem egy alig pár órával korábban világra jött példányt. "Ez a cápakutatás Szent Grálja" - hangsúlyozta Gauna.

A lencsevégre kapott kis cápát egy fehér hártyaréteg fedte. A kutatók két elmélettel álltak elő, miszerint a nőstény méhéből került rá, vagy esetleg valamilyen bőrbetegségről. Most azt próbálják kideríteni, hogy a térség, ahol a felvételt készítették egyfajta "gyerekszobaként" szolgálhat-e a Fehér cápáknak. A kutatóknak ezzel az a célja, hogy a Santa Barbara közelében található tengeri térséget védelem alá helyezzék.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.